Ferenc
11 °C
30 °C

A szaúdi koronaherceg törethette fel Jeff Bezos telefonját

2020.01.22. 09:19

A legújabb bizonyítékok szerint maga a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán áll amögött, hogy meghekkelték Jeff Bezos telefonját. Bezos amellett, hogy az Amazon vezetője és a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, a Washington Post tulajdonosa is, ahol Dzsamal Hasogdzsi, a szaúdiak által meggyilkolt újságíró dolgozott. 

Az adatok szerint Szalmán WhatsAppon írt Bezosnak, és egy olyan vírust küldött a telefonjára, amivel a készülék adataihoz is hozzáfért. Azt nem tudni, hogy a videofájlban küldött vírus egészen pontosan milyen adatokhoz fért hozzá, mennyi ideig küldte az információkat a szaúdiaknak, és ezeket mire használták fel, mindenesetre a támadás öt hónappal a Hasogdzsi-gyilkosság előtt történt, és egyértelműen az váltotta ki, hogy a Washington Post többször is élesen bírálta a szaúdiak politikáját.  A Guardian riportja szerint  támadás célja az lehetett, hogy olyan információkhoz jussanak, amikkel rá tudják venni Bezost, hogy kézi vezérlésben elérje a Washington Postnál, hogy a szaúdi kormánynak jobban tetsző cikkek szülessenek az országról. Annyit sikerült elérniük, hogy fény derüljön Bezos hűtlenségére, és tönkremenjen a házassága. 

A szakértők szerint elég bizonyíték gyűlt össze, hogy a kérdéseiket hamarosan hivatalosan is feltegyék a szaúdiaknak. 

A szaúdiak tagadják a vádakat, szerintük az egész nevetséges, és az eset azonnali kivizsgálását követelik. Jake Tapper, a CNN újságírója frappánsan csak annyit reagált a Twitterén: 

Jó ötlet, volt egy elismert újságíró, aki tökéletesen ki tudná vizsgálni ezt az ügyet, de megöltétek

- utalt Hasogdzsira

frissítés: Az ENSZ emberi jogi okokból aggályosnak nevezte, hogy a herceg hozzáférhetett Bezos fiókjához, és ezért szakemberek véleményére alapozva vizsgálatot követelnek. Az ENSZ sajtóközleményét itt lehet elolvasni.