A katonai kísérleti programból is kiszállt a Boeing

2020.01.23. 11:54

Annak ellenére állította le a Boeing a Phantom Express nevű katonai szállító űrhajó elkészítésének programját, hogy nemrég 150 millió dollár katonai támogatást kapott. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma a hírt megerősítette, a Boeing a kísérleti űrprogramból azonnal kiszáll. 

Az eredeti tervek szerint a Boeingnek olyan űrhajókat kellett volna készíteni, amik többször is felhasználhatóak, újrahasznosíthatóak, és olcsón, egyszerre több műholdat is lehet velük szállítani. 

A Védelmi Minisztérium kutatási projektjeinek ügynöksége, azaz a DARPA még 2017-ben kötött  146 millió dolláros finanszírozási megállapodást a Boeinggel a többször felhasználható, hidrogénüzemű űrrepülő fejlesztésére. Azonban szerdán azt közölte a Boeing hogy az együttműködés részletes átvizsgálása után úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a továbbiakban a programban.  Jared Adams, a DARPA szóvivője azt mondta, hogy a Boeing döntésével gyakorlatilag vége a kísérleti űrrepülő programnak anélkül, hogy a jármű koncepcióját egyszer is tesztelték volna élesben. Néhány hete a Starliner tesztútja során is problémák merültek fel, de legalább a kilátás szép volt az űrhajóból. A 747 MAX és a Starliner problémái után távozni kellett pozíciójából Denis Muilenburg vezérigazgatónak is. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla