Levegőtisztasági mérést csinál az OSZK a könyvtárba jutó nagy mennyiségű por miatt

2020.01.23. 19:43

Ahogy azt szerdán megírtuk, már-már elviselhetetlen körülmények között kellett dolgozniuk az Országos Széchényi Könyvtár munkatársainak a könyvtár déli oldalán, mert a szomszédos Budapesti Történeti Múzeum Szent István termének átépítése miatt nagy mennyiségű por jutott a könyvtár helyiségeibe, raktáraiba és folyosóira. A por azon túl hogy veszélyezteti a gyűjteményt, az egészségre is ártalmas lehet. Olvasói fotókon látványos volt a por a folyosókon, a helyszínen láttuk, hogy több takarító folyamatosan küzd a dologgal.

A Várkapitányság a kérdéseinkre azt írta tegnap: "A Budavári Palotának az Országos Széchenyi Könyvtár által használt részében lévő por nem a kivitelezési munkák következményeként került be az épületbe. A Budavári Palota déli összekötő szárnyának átépítésével járó feladatok az ilyenkor szokásos mértékben épületrezgést okoznak. Ez előhozta a hosszú évtizedek alatt lerakódott port az álmennyezetek fölötti területről".

Csütörtökön az Országos Széchenyi Könyvtár is kiadott egy közleményt. A könyvtár azt írja:

"Az Országos Széchényi Könyvtár épületébe a tegnapi napon nagy mennyiségű por áramlott be hideg légáramlattal kísérve. A légszennyezés elsősorban az 5. emelet déli oldalát érintette, részlegesen átterjedve a 4. és 6. emeletre, illetve az 5. emeletegyéb területeire. Az OSZK illetékesei azonnal értesítették a Várkapitányság Zrt. felelőseit, és a könyvtár déli falainak túlsó oldalán bontást végző kivitelezőt, mivel a légszennyezés egyértelműen a bontási munkálatokkal egy időben volt tapasztalható.

A légszennyezés forrásának keresésekor megállapítást nyert, hogy külvilágba vezető elzáratlan rés keletkezett az OSZK 5. emeletének szintjén a belső álmennyezet felett, amelyen keresztül a Budapesti Történeti Múzeumban zajló bontási por akadálytalanul áramlott be az Országos Széchényi Könyvtár épületébe. Az OSZK a Várkapitánysággal és a kivitelező céggel folyamatosan egyeztet. A kivitelező a mai napon már meg is kezdte a könyvtár 5-6-7. emeletei elé pormentes szigetelőfal építését. A szigetelőfal felépítésétől függetlenül az OSZK rendkívüli levegőtisztaság mérést hajt végre az érintett emeleteken.

Az érintett szervezetek közötti közvetlen együttműködésnek köszönhetően reméljük, hogy az OSZK belső tereit érintő probléma hamarosan megoldódik. Az olvasókat és látogatókat érintő további információkról rendszeresen tájékoztatást adunk."  • Tippek
  • Árfolyam