Elemér
-1 °C
10 °C

A Facebook és a Youtube moderátorai szerződésben mondanak le szellemi épségükről

2020.01.27. 16:10

A közösségi oldalak új moderátorainak a szerződésükkel együtt kell aláírni, a régieknek csak kiküldik a nyomtatványt, amivel elfogadják, hogy a munkájuk együtt járhat poszttraumás stressz (PTSD) kialakulásával – írja a BBC. A hír az Accenture szolgáltató cég alkalmazottjait érinti, akik a Facebook és a Youtube tartalmát moderálják.

Erre azért van szükség, mert ezeken az oldalakon egyre gyakrabban jelennek meg szexuális, erőszakos és megrázó tartalmak, ami ellen a moderátorok próbálják megvédeni a felhasználókat, de erre gyakran rámegy a testi és lelki egészségük.

Az Accenture közleményében azt írta, hogy nekik nagyon fontos az alkalmazottaik épsége, ezért vezetik be ezt az új lemondónyilatkozatot. Gyakran frissítik a náluk dolgozóknak kiadott információt, hogy azok tisztában legyenek vele, valójában mit is élnek át nap mint nap. A nyilatkozat aláírói elfogadják, hogy lehetséges, hogy PTSD-sek lesznek a munka miatt. A nyilatkozatot a cég európai és amerikai alkalmazottai kapták meg.

Se a Facebook, se a Google nem nézték át a nyilatkozatot, de mindkét cég elvárja a partnereitől, hogy óvják az alkalmazottaik egészségét. A Facebookot Kaliforniában és Írországban több alkalmazottja is beperelte, mert a munka során komoly lelki betegségek alakultak ki náluk.

A nyilatkozat alapján az Accenture biztosít lelkisegély-vonalat és wellnescoach-ot, de ők nem orvosi szakemberek, így diagnózist felállítani, vagy esetleg gyógyítani nem tudnak.