Olyan savas a Csendes-óceán, hogy szétmarja a rákokat

2020.01.28. 16:40

A Csendes-óceán egyre savasabb, így szétmarja a kaliforniai tarisznyarákok páncélját és hajszálszerű érzékelőit – írja a CNN. Mindez egy, a Science of the Total Environment nevű folyóiratban megjelent tanulmányból derül ki. Az elsavasodó tengervíz nemcsak a csendes-óceáni táplálékláncot veszélyezteti, hanem a nyugat-amerikai rákászok egy részét is.

Már a ráklárvák páncélját is marja a víz, és ezek az egyedek kisebbre nőnek meg, és gyengébbek lesznek. A szőrszál jellegű érzékelőik is sérültek, így csak lassabban tudnak haladni, és nehezebben találnak élelmet.

A kutatók korábban úgy becsülték, hogy ez a jelenség ebben az évszázadban később következik be.

Várható volt, hogy az óceán pH-értéke csökken, de a tudósok még nem vártak ilyen hamar komoly változást. Az óceán azért savasodik, mert egyre több szén-dioxidot nyel el. Ettől több tápanyag oldódik ki a vízbe, és több alga nő, és megemelkedik a víz hőfoka.

Ezzel szemben a rákok és a korallok karbonátionokra szorulnak a páncéljuk és a vázuk felépítéséhez, ami ritkább a túlzottan savas vizekben. A kagylók, osztrigák és a planktonok is hasonló cipőben járnak. A megoldás természetesen a karbonlábnyomunk csökkentése lenne.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.