Albin
0 °C
11 °C

Kínában 30 gyógymódot tesztelnek a koronavírus ellen

2020.01.28. 11:29

Kínai kutatók harmincfélére szűkítették a koronavírust gyógyító lehetséges gyógymódok listáját – írja a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A gyógymódok között szerepelnek gyógyszerek, természetes készítmények, és a hagyományos kínai orvoslás eszközei is. Két sanghaji kutatócsoport dolgozik együtt a leghatékonyabb opció kiválasztásában.

A listán szerepel 12 HIV- és egy skizofréniagyógyszer, két légúti megbetegedések elleni  gyógyszer  és immunszuppressziós készítmények. A hagyományos gyógyító szerek közül többek között az ártéri japánkeserűfű is szerepel a listán.

A koronavírus tünetei olyanok, mint egy nátháé, míg tüdőgyulladásba, illetve az esetek eddig 3 százalékában halálba nem fordulnak. Fejfájás, rossz közérzet, folyó orr, köhögés, torokfájás és izomfájdalom a korai tünetek. Később jelentkezhet magas láz, légzési nehézségek, tüdőgyulladás és szepszis, esetleg (egyelőre ritkán) halál. A fertőzés megelőzése ellen maszkok használatát ajánlják, de a gyakori és alapos kézmosás, valamint a betegek elkerülése még hatékonyabb.

A vírus súlyosan fertőző, egy beteg akár két-három embert is tovább fertőzhet. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a lappangó szakaszban is fertőzne. A koronavírus a betegek 16,8 százalékánál vezet súlyos tüdőgyulladás kialakulásához, a halálozási arányt pedig kevesebb mint 3 százalékra becsülték a szakértők – írja az MTI.

Azoknál, akiknél a vírus csupán enyhébb tüneteket – hőemelkedést, köhögést – okoz, a felépülési idő egy hét, míg a súlyosabb, légzési nehézségekkel együtt járó esetekben akár két hét is lehet. Korábban azt feltételezték, hogy a vírus a gyerekekre nem veszélyes, azonban már egy kétéves és egy kilenc hónapos gyereknél is kimutatták a vírust. Egyelőre úgy tűnik, hogy a gyerekeknél enyhébbek a tünetek.