Öt éven belül megdőlhet a 2016-os melegrekord

2020.01.30. 09:58

A brit meteorológiai szolgálat (MET) szerint öt éven belül megdőlhet a 2016-os melegrekord – írja a Sky News. Abban az évben 1,16 fokos melegedést mértek, és az elkövetkező 5 évben az ipari forradalom előtti állapothoz képest 1,15-1,46 fokkal lesz melegebb. Az elmúlt 5 év volt az eddigi legmelegebb, és átlagosan 1,09 fokkal nőtt a hőmérséklet. Ez mind az ipari forradalom előtti hőmérséklethez viszonyul.

A párizsi klímaegyezményben a csatlakozó országok megígérték, hogy 1,5 fok alá szorítják a globális hőmérséklet emelkedését. A MET szerint egy a tízből annak az esélye, hogy öt éven belül 1,5 fokkal emelkedjen a hőmérséklet. Ennek ellenére ha semmi nem változik, akkor kicsit hosszabb távon esélyes, hogy ez bekövetkezik. 

Az, hogy esetleg az egyik évben ez a szám magasabb lesz, mint 1,5 még nem feltétlenül jelenti az egyezmény megszegését, mivel az hosszabb távra szól.

Dr. Doug Smith MET-es kutató szerint jól látható az üvegházhatású gázok és a felmelegedés közötti kapcsolat. Az előrejelzések szerint a bolygó északi részén várható nagyobb felmelegedés.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.