Lujza
-1 °C
13 °C

Kína nem engedi hazamenni a tajvaniakat Vuhanból

2020.01.30. 15:55

Kína a Vuhanból kiindult koronavírus-járványra reagálva a történelem eddigi legnagyobb karanténját vonta a 11 milliós nagyváros köré. A városban rekedt külföldieket az országaik kormányai igyekeznek a leggyorsabban kimenekíteni. A legtöbb ország karanténbe zárja a hazatérő polgárokat, míg meg nem bizonyosodnak afelől, hogy nem fertőznek. A magyarok szombaton érkezhetnek haza. 

Védőruhát viselő pilóta egy teherszállító repülőgépben a Vuhan-Tianho nemzetközi repülőtéren 2020. január 28-án.
Védőruhát viselő pilóta egy teherszállító repülőgépben a Vuhan-Tianho nemzetközi repülőtéren 2020. január 28-án.
Fotó: Xiao Yijiu / MTI

Vuhanból 300 tajvani is haza akarna térni, így a tajvani kormány - a többi országhoz hasonlóan - kérvényezte a kínai vezetésnél, hogy hadd evakuálja őket egy repülővel. Csakhogy Kína nem tekinti Tajvant független országnak, sokkal inkább a saját renegát tartományának. Márpedig a kínaiak nem távozhatnak Vuhanból.

Így a tajvaniaktól is megtagadták az evakuációs engedélyt.

Tajvanban a döntés nyomán az egekbe hágott a Kína-ellenes felháborodás. Erre reagálva a kínai Tajvani Ügyek Hivatalának szóvivője bejelentette, hogy a Hubei tartományban, illetve Vuhanban tartózkodó tajvaniak "megfelelő elátásban" részesülnek.

A tajvani kormány szóvivője erre azt nyilatkozta, hogy

"Kína a politikát az emberi életek elébe helyezi.

Felszólítjuk a kínai kormányt, hogy mutasson alapvető emberséget, és járuljon hozzá a kérésünk teljesítéséhez amilyen gyorsan csak lehet."

(NYT)