Gyula
7 °C
20 °C

Kész, vége, senki nem gyárt többé Blackberry telefont

2020.02.04. 12:12

A kínai TCL Communication augusztus végén a licenc lejártával végleg beszünteti a Blackberry okostelefonok gyártását, jelentette be kedden Twitteren a BlackBerry Mobile. A TCL 2016 óta gyártja a Blackberry márkájú telefonokat. A még használatban lévő készülékek ügyfélszolgálati feladatait 2022 augusztus végéig látja el a cég.

Az okostelefon készülékkategóriát valójában a kanadai Blackberry alapozta meg alfanumerikus billentyűzetű mobiltelefonjaival. A saját operációs rendszerrel rendelkező Blackberry azonban behozhatatlanul lekéste a piac átállását az érintőképernyős készülékekre, amit az iPhone, illetve az Android operációs rendszeren futó okostelefonok megjelenése vezetett be.

A márkát már nem tudta megmenteni az sem, hogy a Blackberry végül feladta saját operációs rendszerét, a készülékek gyártását pedig licenc keretében átadta a kínai TCL vállalatnak. Az Android operációs rendszeren futó Blackberry készülékek elenyésző részesedést szereztek maguknak az okostelefon-piacon.

Az okostelefon-üzletág feladását követően a kanadai Blackberry vállalati szoftverek fejlesztésére összpontosította profilját. (MTI)