Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Víz alá kerülhetnek a világ partközeli repterei a század végére

GettyImages-863832762
2020.02.05. 16:10

Víz alá kerülhet a világ legforgalmasabb repülőtereinek egy része a század végére, ha a globális felmelegedés hatására tovább emelkedik a tengerek szintje, figyelmeztetnek a kutatók. A Világ Erőforrásai Intézet (World Resources Institute – WRI) nevű, környezetvédelemmel foglalkozó washingtoni agytröszt elemzése szerint 1 méternyi tengerszint emelkedés esetén világszerte 80 repülőteret öntene el a víz 2100-ig.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2019-es előrejelzése szerint a globális tengerszint nagyjából 60-110 centiméterrel emelkedhet 2100-ig, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább erősödik.

A szakemberek szerint még ha sikerül is teljesíteni a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célkitűzését – vagyis a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni –, akkor is csaknem 45 repülőtér fog víz alá kerülni a világ alacsonyan fekvő területein egy várhatóan fél méternyi tengerszint-emelkedés nyomán. Mindez azt jelenti, hogy ha sikerül is megfékezni a klímaváltozást, akkor is szükség lesz az alkalmazkodásra, például tengerparti védőgátak formájában.

A WRI szerint az érintett repülőterek között van a világ legforgalmasabb légikikötőinek egy része, például a New Orleans-i, vagy a kínai Jencseng Nanjang Nemzetközi Repülőtér*. A tanulmány a szélsőséges meleget és a súlyosbodó természeti katasztrófákat is a repülőtereket fenyegető, éghajlattal összefüggő tényezők közé sorolta. (MTI/Reuters)

*Cikkünk korábbi változata tévesen sorolta a veszélyeztetett repterek közé New York három nagy repülőterét.

(Borítókép: A John F. Kennedy Repülőtér New Yorkban. Fotó: Robert Alexander / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.