A nyílt óceán felé tart a világ legnagyobb jéghegye

larsen oli 2017259 lrg
2020.02.06. 14:50

Hamarosan eléri az Atlanti-óceánt a világ legnagyobb jéghegye, amely még 2017-ben szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről – írja a BBC. Az A68 nevű jégóriás csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor levált a selfjégről, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből.

A walesi Swansea-i Egyetem professzora, Adrian Luckman szerint a Déli-óceán vize valószínűleg meg fogja törni a jéghegyet. "Nagyon meglepne, ha még sokáig kibírná egyben azután, hogy elhagyja a tengeri jég peremét" – mondta a szakember, aki szerint már az is csoda, hogy a hullámok még nem darabolták fel a hatalmas jégtáblát.

A 2017 júliusában bekövetkezett leválása után a jégkolosszus több mint egy évig vesztegelt a Larsen-C selfjégnél, mivel az alja beleakadt az óceánfenékbe. Az erős szelek és áramlatok azonban végül északi irányba kezdték sodorni az Antarktiszi-félsziget keleti partvonala mentén, az idei antarktiszi nyáron pedig a jéghegy mozgása drasztikusan felgyorsult.

A kutatók arra számítanak, hogy amint elhagyja a félsziget csúcsát, a jégtömb északi irányban mozog majd tovább, az Atlanti-óceán belseje felé. Az A68 mozgását folyamatosan figyelik a tudósok, elsősorban műholdas felvételek vannak ebben segítségükre. A hatalmas jégtábla komoly veszélyt jelent az Atlanti-óceán hajózási útvonalaira, különösen akkor lesz kockázatos a helyzet, amikor több kisebb darabra széttöredezik.

A jégtábla leszakadását sokan a globális fölmelegedés és klímaváltozás számlájára írják, de a kutatók szerint ez nem ennyire egyértelmű, az A68 megjósolható leválására már a nyolcvanas években is utaltak bizonyos jelek, konkrét repedéseket figyeltek meg már akkoriban is a tudósok.

Az A68 megfigyelése közben a kutatók két újabb jéghegy születésére is készülnek. Egy valamivel több mint 300 négyzetkilométeres jégtömb készül leválni a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccserről, a másik jégborjadzás pedig a kelet-antarktiszi Brunt selfjégnél várható, ahol egy nagyjából 1500 négyzetkilométeres jégóriás van születőben.

(Borítókép: műholdas felvétel az A68-ról nem sokkal leszakadása után. Fotó: Earth Observatory/NASA)

 


  • Hírek
  • Csok