Nemzetközi sikert aratott a csodás magyar vércsekönyv

2020.02.06. 10:02

A kék vércsékről írt magyar könyv nyerte el egy brit szakmai szervezet első díját – közölte csütörtökön a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds évtizedek óta megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét, amit ezúttal a Kék könyv (The Blue Vesper) című magyar kiadvány nyert el.

A norfolki székhelyű szervezet az elmúlt 20 évben a szakmában kiemelkedő alkotásokat díjazott, sok közülük azóta nélkülözhetetlen klasszikussá vált. 2019-ben 54 kiadvány nevezett a díjra, és közülük végül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv lett az első helyezett.

Ian Carter, a BTO és a British Birds zsűritagja szerint:

A könyv nagy hangsúlyt fektet a magas színvonalú képekre, a madarak minél teljesebb megjelenítése érdekében sokat dupla oldalra szerkesztve. Különösen emlékezetes az a kép, amelyen egy hím kék vércse egy másik hímet próbál kirántani a költőládából. A szerkesztők térképeket és innovatív, színes infografikákat is használnak az információk átlátható bemutatására. Véleményem szerint ennek a könyvnek az a fő célja az, hogy segítsen ezt az ikonikus madárfajt másokkal is megismertetni, és így toborozzon híveket a faj megőrzéséhez. Úgy gondolom, hogy nagyon jól fogja szolgálni a célját.

Az MME gondozásában készült kötetet a 2012-2018 között futó Kékvércse-védelmi LIFE program munkatársai állították össze. A könyv a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb madarát, a kék vércsét és védelmét mutatja be, 240 oldalon összefoglalva a faj 15 évnyi kutatását és megőrzési munkáit.

A három nyelven kiadott kötet művészi kivitelezése már korábban is elkápráztatta a szakmai közönséget: a magyar kiadást a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a legszebb tudományos-ismeretterjesztő műnek választotta 2019-ben egy művészeti albummal megosztva. A "Szép magyar könyv" zsűri véleménye szerint a könyv "példaértékű a tudományos eredmények közérthető módon történő összeállításában. Mély szakmai hitelességgel, ugyanakkor izgalmas olvasmányként mutatja be a kék vércsék mint a természethez alkalmazkodás professzionális főszereplői élővilágát".

A könyv szerkesztői (Palatitz Péter, Solt Szabolcs és Fehérvári Péter) a siker titkát abban látják, hogy az Európai Unió finanszírozásával másfél évtizeden keresztül képesek voltak összetartani a természetvédők, kutatók, művészek és önkéntesek csapatát. Ezek az emberek természetvédelmi munkájukkal nemcsak megkétszerezték a hazánkban költő kék vércsék számát – ezzel megmentve a fajt –, de közben olyan alapanyaggal látták el a Kék könyvet, amiből nem volt nehéz dolgozni.

A könyv művészi megjelenéséért – az egyes fejezetek szerzői mellett – két nemzetközileg elismert művész, Máté Bence természetfotós és a grafikai tervezést végző Pálfi Szabolcs volt a felelős.

A kék vércse védelmét hazánkban az MME koordinálja, a projektek résztvevői a hazai nemzeti park igazgatóságok és rajtuk keresztül az Agrárminisztérium. A Kék könyv elérhető az MME boltjában és a legnagyobb hazai könyvterjesztők áruházaiban is.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM