Levegőnek nézte a kormány a Természettudományi Múzeumot

IMG 20190228 144735
2020.02.06. 13:45

Matskási István biológussal, parazitológussal, a Magyar Természettudományi Múzeum volt főigazgatójával olvasható interjú a Magyar Narancs friss, csütörtökön megjelent számában. A hetilap azután kérdezte a kettővel ezelőtti intézményvezetőt, hogy az Index megírta: a kormány titkos határozattal arról döntött, hogy még idén Debrecenbe költöztetik a múzeumot.

Bernert Zsolt jelenlegi főigazgató egy január közepi értekezleten közölte a múzeumi alkalmazottakkal, hogy a kormány meghozta a végleges döntést az ügyben, tehát a korábbi, rengeteg vitát, élénk tiltakozást kiváltó előzetes tervekkel ellentétben a költöztetés már eldöntött ténynek tekinthető. A titkos kormányhatározat szerint idén év végéig ki kell költöznie a múzeumnak egy ideiglenes helyre, majd tíz éven belül Debrecenbe kell áttelepülnie.

Az Index információi szerint a múzeum Ludovika téri épületét – amire a szomszédos Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tart igényt – 2020. december 31-ig kell kiüríteniük a múzeum alkalmazottainak, miközben Debrecenben még csak a telket jelölték ki a leendő múzeumnak, úgy, hogy azt az államnak még meg is kell vásárolnia a várostól. Tehát a múzeumnak még idén költöznie kell, de gyakorlatilag nincs hová.

A Magyar Narancsnak adott interjújában Matskási István, a múzeum 1986 és 2013 közötti főigazgatója a döntés körülményeiről és várható következményeiről szólva osztotta azokat a kritikákat, amik szerint minden szempontból rossz döntés a múzeum Debrecenbe költöztetése, és a lehetetlennel határos a világszinten is egyedülálló, hatalmas és roppant sérülékeny múzeumi gyűjtemény kipakolása ilyen rövid határidővel.

Az egykori igazgató szavaiból az derült ki, hogy a múzeum új, a Ludovikánál megfelelőbb helyre költöztetése a 2010-es évek eleje óta napirenden szerepelt – ezt akkor még leginkább az indokolta, hogy annak idején a Ludovika téri komplexumban nem sikerült a teljes gyűjteményt elhelyezni, Budapesten még két helyen vannak a múzeumnak raktárai (a rovar- és növénytani gyűjteményt nem éppen ideális körülmények között tárolják).

A múzeum illetékesei folyamatosan előálltak ötletekkel, illetve kaptak tippeket, 2012-13 környékén összesen több mint egy tucat javaslatuk volt új, megfelelő helyszínre, többek között ezek:

 • A legelső, olcsó és kevés költöztetéssel járó megoldás az lehetett volna, hogy maradjon a múzeum az Orczy-kert mellett, költözzön az egykori cipőgyár épületei helyén építendő új épületbe, összekötve azt a megmaradó részekkel, amelyek az NKE-nek nem kellenek (földalatti raktárak, kiállítóterek).

Miután ez a megoldási lehetőség nem kapott támogatást, a következő ötlet az volt, hogy kihasználatlan, üres fővárosi épületbe költözzön a múzeum:

 • Szóba került az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épülete, a ma is üresen álló Lipótmező, amely megfelelő átalakítással, esetleg egy kertben fölépítendő új kiállítótérrel meg is felelt volna, de ez a gondolat is elhalt.
 • Felvetődött a Szabolcs utcai kórház épülete is, ami az öreg kórházépületek rekonstrukciójával és egy új kiállítási csarnoképület építésével meg is felelt volna, de erre az volt a válasz, hogy drága lenne.

Ekkor a minisztérium részéről azt javasolták, hogy ne régi épületet keressen a múzeum, hanem inkább új budapesti helyszínben, új épületben gondolkozzanak. A múzeum vezetése 2013-ban a következő új helyszíneket javasolta, volt, amelyikre látványtervet is készítettek:

 • Józsefvárosi pályaudvar – elvetették, mondván, sportcélokra kell a terület (ezt egyébként egy darabig támogatta a minisztérium).
 • Fehér út, az Örs vezér tere és az Éles sarok között – visszadobták, mondván a fővárosé a terület, és nem az államé.
 • Rákosrendező – az volt a válasz, hogy a BVSC-nek ígérték oda a területet.
 • Nyugati pályaudvar ("volt egy olyan ötlet, hogy a Városliget majd kinyúlik a Podmaniczky utca felé, és akár egy múzeum is elférne ott, de ez nem volt egészen reális").
 • Bosnyák tér mögötti terület.
 • Kopaszi-gát ("Ez nem is a mi ötletünk volt, hanem úgy kaptuk a javaslatot, és először nagy egyetértés volt az elképzelésről, még elhelyezési terv is készült hozzá, de végül kiderült, hogy a MOL–székház fog oda épülni, a másik oldalra pedig lakótelep és irodaházak.")
 • Közvágóhíd területe – magántulajdonban volt, és bár tulajdonos nagyon szívesen eladta volna 3 milliárd forintért, a minisztérium túl drágának találta (a Közvágóhíd nagy részét mostanra lebontották, lakótelep épül ott is).
 • Soroksári úti terület, ahova az atlétikai stadiont tervezik.
 • Nagyvásártelep műemlék csarnoképülete.
 • Népliget.
 • Bolyai-laktanya területe.
 • A kőbányai önkormányzat is felajánlott egy sörgyári területet.

Matskási István szavaiból az derült ki, hogy bármit is javasolt a múzeum, semmibe nézték azt a kormány illetékesei:

Összesen több mint egy tucat helyszínt javasoltunk, de valakinek fölöttünk kellett volna igent mondani bármelyik megoldásra. Végül már 2018 tavaszán felmerült Debrecen mint helyszín, és 2018 késő őszén mutatták meg először a volt Lokomotív-pálya helyét, hogy akkor ez lesz.

Kapcsolódó

Debrecen polgármestere örömmel fogadja a Természettudományi Múzeumot

Papp László "Debrecen és a vidéki Magyarország nevében" utasította vissza azt, hogy Karácsony tragikusnak nevezte a múzeum költöztetését.



 • Tippek
 • Bankszámla