Szervác, Imola
12 °C
18 °C

310 négyzekilométeres jéghegy szakadt le az Antarktiszról

2020.02.12. 13:36

A Nyugat-antarktiszi-öböl területén ér a tengerbe a Déli-sarkvidék két legveszélyeztetettebb gleccsere, a Pine-szigeti, illetve a Thwaites-gleccser. Utóbbit ítéletnapi gleccsernek is nevezik, mivel, ha elolvad, azzal olyan láncreakciót fog beindítani, ami globálisan átrajzolja majd a kontinensek partvonalát. Nos, ezért olyan aggasztó látni, ahogy a térség jégpáncélja

a szemeink előtt hullik darabjaira.

Az ESA Sentinel-2 műholdja által szeptemberben készített kép a Pine-szigeti-gleccser repedéséről
Az ESA Sentinel-2 műholdja által szeptemberben készített kép a Pine-szigeti-gleccser repedéséről
Fotó: esa

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja újabb töréseket fedezett fel a Pine-szigeti-gleccser tengerbe nyúló selfjén. Az egy éve figyelt repedések az utóbbi napokban egyre gyorsulva tágulnak, vasárnap pedig egy 310 négyzetkilométeres jégtömb teljesen le is vált a gleccserről. Összehasonlításul: Budapest területe 525 km2.

A levált darab gyorsan kisebb jéghegyek csoportjára esett szét, a legnagyobb azonban elég nagy maradt ahhoz, hogy önmagában is nevet kapjon: ez lett a B-49 jéghegy. A Pine-sziget térségében e leválás csak az utóbbi időben zajló töredezési folyamat újabb epizódjának tekinthető. A kutatók attól félnek, hogy mindez csak egy sokkal nagyobb, átfogó hatású dezintegráció előjátéka.

Az Antarktiszon nemrégiben rekordmeleget mértek, és a kontinens klímájának - és ennek eredményeként földrajzi viszonyainak - átalakulása már minden kétséget kizáróan javában folyik. Alig néhány nappal ezelőtt írtuk, hogy hamarosan eléri az Atlanti-óceánt a világ legnagyobb jéghegye, amely még 2017-ben szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről. Az A68 nevű jégóriás csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor levált a selfjégről, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből.

(Nat Geo)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.