Bonifác
10 °C
17 °C

92 milliárd forintnyi bitcoint mosott tisztára, lecsukták

2020.02.17. 12:08

Az amerikai hatóságok most tartóztattak le először valakit bitcoinnal elkövetett pénzmosás vádjával. A 36 éves ohiói Larry Harmon a darkneten, azaz a hagyományos böngészőkből elérhetetlen, anonimitást kínáló sötét neten működtette Helix nevű szolgáltatását, amely bűnözők számára tette lehetővé a törvénytelen üzelmek révén szerzett bitcoin forrásának eltüntetését. Összesen 300 millió dollárnyi (92 milliárd forintnyi) tőke tisztára mosásával vádolják.

Bár a bitcoint éppen azért használják előszeretettel a bűnözői csoportok a pénzügyi tranzakcióik bonyolítására, mert a pénzmozgás közvetlenül a partnerek között történik, közvetítő szervezetek, például bankok közbeiktatása nélkül, a nyilvános bitcoinadatbázisok tüzetes elemzése révén időnként a kriptovalutát valós hitelkártyákhoz, bankszámlákhoz vagy PayPal-számlákhoz lehet kötni.

Így természetes módon megjelentek a bitcoint tisztára mosó, úgynevezett keverőszolgáltatások (bitcoin mixing). Ezek működésének alapja, hogy a bitcoinban őrzött tőkét rengeteg apró részletre osztják, majd ezeket a részleteket véletlenszerű mikrotranzakciók tömegén futtatják keresztül, hogy a nyomozóhatóság elveszítse a nyomukat. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményében szinte kérkedik a kiberbűnöző lefülelésével:

Harmon egyetlen célja az volt, hogy elrejtse a bűnözői tranzakciókat a bűnüldöző szervek elől. De a területen meglévő egyre növekvő tapasztalatainknak hála, nem tudta beváltani az ígéreteit. Harmon az a pénzmosó szeretett volna lenni a sötét neten, akihez mindenki fordulhat, de nyomozóink újfent megakadályozták, hogy a bűnözők folytathassák tevékenységüket.

Harmon egyébként csak másodlagos projektjének tekintette a Helixet. Fő szolgáltatása a Grams keresőmotor volt, amelynek segítségével a felhasználók egyszerre számos drogot áruló webáruház kínálatában tudtak keresni a sötét neten. A Grams felhasználói nemcsak a lakhelyükhöz legközelebb eső, legolcsóbb drogforrást találhatták meg a szolgáltatás segítségével, de a webáruházak üzemeltetői elől el is rejthették személyazonosságukat.

(ZDnet)