Ida
6 °C
9 °C

Dekoratív hölgyek képével verték át a Hamász hekkerei az izraeli katonákat

2020.02.17. 14:56

Az Izraeli Védelmi Erők (vagyis az izraeli hadsereg, IDF) több száz katonáját sikerült átverniük a Hamász palesztin radikális szervezet megbízásából tevékenykedő hekkereknek az IDF bejelentése szerint. A hekkerek magukat a katonák iránt vonzódó nőknek adták ki, még képeket is küldtek “magukról”. Ezek segítségével vették rá a katonákat, hogy telepítsenek telefonjukra egy appot, amely titokban hozzáfért a teljes készülékhez.

Az egyik kép, amit a csábításhoz használtak
Az egyik kép, amit a csábításhoz használtak
Fotó: IDF

Nem ez volt az első alkalom, hogy a gázai övezetet de facto birtokló Hamász megpróbál beszivárogni az izraeli katonák telefonjaiba, de ez volt eddig a legkifinomultabb. A hekkerek amellett, hogy szép lányoknak adták ki magukat (és hamis közösségi fiókok segítségével vették fel a kapcsolatot a célpontokkal), tört héberségüket azzal magyarázták, hogy bevándorlók vagy pedig hallókészülékük van. Miután elcsábították a katonákat, egy olyan app letöltőlinkjét küldték nekik, amiről azt állították, hogy a segítségével fotókat cserélhetnek egymással. A valóságban azonban vírust telepítettek a katonák telefonjára.

A vírus hozzáférést biztosított a katonák teljes telefonjához, a helyadatokkal, kontaktlistával, fotókkal, mindennel együtt. Emellett távolról tudták a telefont irányítani, be tudták kapcsolni a kamerát és a mikrofont.

Az izraeli katonák kiberbiztonsági képzésen vesznek részt
Az izraeli katonák kiberbiztonsági képzésen vesznek részt
Fotó: IDF

Bár több katonát is sikerült ezzel az ősrégi módszerrel elcsábítani (emlékszik még valaki az  Anna Kurnyikova fedetlen testét ígérő emailekre ?), a katonaság szerint azonban nem történt számottevő adatszivárgás, mielőtt a csalásra fény derült volna. 

(Haaretz)