Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

A vörös törpe elszívja a bolygója életerejét

2020.02.18. 10:03

A Naptól 26,22 fényév távolságban, a Göncölszekér-csillagképben található GJ-1151 vörös törpe csillag felől ismétlődő rádióhullámok érkeznek a Földre. Így tűnik, a rádióhullámok forrása a csillag körül keringő bolygó, amely afféle dinamóként működik a csillag körül.

Fantáziarajz a csillag és a bolygó közötti áramról
Fantáziarajz a csillag és a bolygó közötti áramról
Fotó: Netherlands Institute for Radio Astronomy

A Holland Rádiócsillagászati Intézet kutatói a Low Frequency Array rádiótávcső segítségével vizsgálták a vörös törpe által kibocsátott ingadozó intenzitású rádióhullámokat, és úgy találták, hogy a fluktuációja egybeesik a körülötte keringő, nagyjából Föld-méretű bolygó keringési idejével (ami néhány nap hosszú).

Bár a bolygó a lakhatósági tartományon belül kering a csillaghoz képest (vagyis a távolságuk alapján akár lehetne is folyékony víz a felszínén), mégsem valószínű, hogy paradicsomi állapotok uralkodnak rajta - és ezt a központi csillagának köszönheti. A kibocsátott rádióhullámok ugyanis a bolygó keltette dinamóeffektus következtében keletkeznek. A hullámok erőssége arra enged következtetni, hogy erőteljes áram folyik a bolygó és a csillag között. Ez pedig szabályosan felperzseli a bolygó légkörét.

Elképzelhető, hogy az áram keltette forróság miatt a légkör egyszerűen elillan az űrbe. Ugyanakkor bizonytalan, hogy mekkora is valójában a bolygó, így azt sem lehet biztosra venni, hogy mi történik a légkörében. A kutatók szerint azonban az efféle ingadozó rádióhullámok keresése a jövőben alkalmas lehet újabb exobolygók felfedezésére. A következő lépésben a megszokott módon a bolygó gravitációs vonzásának hatását igyekeznek tetten érni, ami a csillag imbolygását eredményezheti.

(New Scientist)