Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Az évszázad sáskajárása elérte az egyébként is éhező Dél-Szudánt

K EPA20200124373
2020.02.19. 09:07

Az utóbbi hetekben több cikkben is beszámoltunk arról, hogy rég nem látott katasztrofális éhínséggel fenyeget az egyiptomi vándorsáskák rajzása Kelet-Afrikában. Kenyát, Szomáliát és Etiópiát már letarolták a mindent felzabáló, megszámlálhatatlan tömegben támadó rovarok, és mindenki attól tartott, hogy elérhetik Dél-Szudánt is, amely valószínűleg jelenleg táplálékellátási szempontból Afrika legkritikusabb helyzetben lévő állama.

És alig pár napot kellett várni ahhoz, hogy a félelmek beigazolódjanak.

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete (FAO) bejelentette, hogy az egyiptomi vándorsáskák (sivatagi sáskák) megjelentek Dél-Szudánban is. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter eközben az etióp külügyminiszternek 8 millió dolláros segélyt ígért meg a sáskajárás elleni küzdelemre. A pusztítás Etiópiában és Szomáliában 25 éve nem volt ilyen súlyos, míg a legsúlyosabban érintett Kenyában 70 éve volt utoljára ilyen katasztrofális sáskainvázió.

Az eddigi ellenintézkedések azonban hatástalanok maradtak. A levegőből történő permetezés lenne elméletben a legcélravezetőbb, de az érintett országoknak sem pénzük, sem a szükséges eszközeik nincsenek meg ehhez.

A FAO mostani bejelentése szerint nagyjából 2000 kifejlett egyedet találtak Dél-Szudánban. Ezek élénk sárga színűek voltak, amely arra az életfázisra utal, amikor az egyedek peterakó helyet keresnek maguknak. A dél-szudáni mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy próbálják felkészíteni az embereket arra, hogy hogyan védekezhetnek a sáskák ellen, de forráshiánnyal küszködnek.

Dél-Szudán lakosságának 60 százaléka így is létbizonytalanságban él a nem megfelelő mennyiségű élelmiszer miatt.A sáskajárás katasztrófát idézhet elő, különösen a kisgyermekek körében. A Save the Children jótékonysági szervezet elmondta, hogy

sáskák nélkül is több mint 1,3 millió dél-szudáni gyerek szenved súlyos alultápláltságtól. 

A sáskák mindennap a saját testsúlyuknak megfelelő terményt fogyasztanak el, és nyárra megötszázszorozódhat (!) a számuk. A sáskák Pakisztán és India határterületeiről indulhattak el, majd Jemen érintésével jutottak át Afrikába.

(BBC)

(Borítókép: Kurokava Dai / MTI / EPA)