A Facebook a szingapúri kormánynak engedve blokkolt egy független híroldalt

2020.02.19. 14:38

A szingapúri kormány arra hivatkozva kötelezte a Facebookot a State Times Review című híroldal blokkolására, hogy az megsértette a nemrégiben elfogadott álhírellenes törvényt. A Facebook engedelmeskedett a felszólításnak. Közleményében kifejti, hogy bár a törvény arra kötelezi, hogy ne engedje megosztani felületein a híroldal tartalmait,

mélyen aggódik

a felszólítás miatt.

Szingapúrról érdemes tudni, hogy bár rendkívül gazdag, és teljes mértékben kapitalista berendezkedésű városállam, de a sajtószabadság mint olyan gyakorlatilag nem létezik náluk. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint a sajtó állami regulázása az országban nem sokban különbözik a kínaitól. Az ő sajtószabadsági ranglistájukon

Szingapúr a 151. helyet foglalja el.

A Facebook a tiltakozásához hozzátette, hogy az utasítás sérti a szólásszabadságot, túlzó, és ellentmond a szingapúri hivatalos indoklásnak, mely szerint a hivatkozott törvény nem a cenzúra további kiterjesztéséről szól. A szingapúri kormány arra hivatkozva vezette be a törvényt tavaly októberben, hogy szükséges az online álhírek elleni küzdelem az etnikai és vallási harmónia megőrzéséhez. 

A konkrét cikk, amely a Facebookról való kitiltást eredményezte, arról szólt, hogy Szingapúrban elfogynak az orvosi maszkok. A maszkok iránt természetesen a koronavírus-járvány miatt nőtt meg drasztikusan a kereslet, de a kormány hivatalos álláspontja szerint semmi gond nincs az ellátással. Szingapúrban már több tucat fertőzöttet regisztráltak.

A cikk megjelenése után a szingapúri kormány többször felszólította az újságot, hogy törölje a cikket vagy helyesbítést tegyen közzé, az azonban ennek nem tett eleget. A kormány a következő lépésben arra kötelezte a Facebookot, hogy a cikk megosztásai mellé a szingapúri felhasználóknak mellékeljen egy figyelmeztetést arról, hogy a kormány szerint a cikk hamis állítást tartalmaz.

Persze a Facebook megtehette volna, hogy nem engedelmeskedik a szingapúri kormánynak. Csakhogy ezen sokat veszíthet. A törvény értelmében a nem együttműködő szolgáltatók napi 4,5 millió forintnak megfelelő szingapúri dollárt fizethetnek. De nem is ez a Facebook legnagyobb problémája, hanem az, hogy a városban található az egész ázsiai részleget irányító központja, és nemrég fektettek be több mint egymilliárd szingapúri dollárt (224 milliárd forintot) egy új adatközpont kialakításába.

(BBC)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM