Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Freund Tamás, Pléh Csaba vagy Szathmáry Eörs lesz az MTA elnöke

2020.02.20. 16:50 Módosítva: 2020.02.20. 16:50

Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, valamint Szathmáry Eörs evolúcióbiológus a jelölt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöki posztjára, koncepcióik elérhetők az mta.hu oldalon.

Az MTA jelölő-bizottsága szerdai gyűlésén úgy döntött, hogy a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik az elnök-, főtitkár- és főtitkárhelyettes-jelöltek koncepcióit - tájékoztatta az MTA titkársága csütörtökön az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Lovász László mandátuma 2020 májusában jár le. A közlemény szerint az elnökségre jelölt három tudós mellett a főtitkári posztra Blaskó Gábor és Kollár László Péter pályázik, a főtitkár-helyettesi posztra Demény Attila és Erdei Anna a jelölt.

Az elnöki posztra jelölt Freund Tamás 60 éves Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. A biológiai tudomány doktora, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. Freund Tamás - akit az elnöki poszt legnagyobb esélyesének tartanak- korábban egy Orbán Viktornak írt levelében kritizálta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hozzáértését, az akadémiai kutatóhálózatok elcsatolását helytelenítette, de kiállt a kormány mellett és kemény szavakkal bírálta a társadalomtudományi kutatócsoportokat. 

Levelének az az egyik legérdekesebb része, ahol az akadémiai kutatóhálózat átalakításáról ír a kormányt töretlen támogatásáról biztosító Freund. A hálózat elvételét elsősorban azért nem tartotta jó ötletnek, mert félt a kutatók tömeges kivándorlásától. Ugyanakkor arról is írt, hogy bizonyos intézetek felőle egészen nyugodtan mehetnek a süllyesztőbe. Úgy fogalmazott:

a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.

Freund később elnézést kért „a magukat érintettnek érző kollégáktól“, azt írta: „a levél nem a nyilvánosság számára íródott".

Az elnöki posztra szintén jelölt Pléh Csaba 74 esztendős Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA korábbi főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, agykutató.

A harmadik jelölt pedig Szathmáry Eörs 60 éves Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE Természettudományi Kar Biológia Intézetének egyetemi tanára. Szakterülete az elméleti evolúcióbiológia.

A jelölési szakaszt - a közgyűlési bizottságok tagjelöltjei tekintetében - a Jelölőbizottság a következő, március 11-i ülésén zárja le. Ekkor hagyják jóvá a május 4-én és 5-én ülésező, tisztújító közgyűlés tagjainak kiküldendő dokumentumokat és listákat. A jelölőbizottság döntése értelmében az elnök- és főtitkárjelöltek számára lehetőség nyílik egy programbemutató vitára. Ez április 20-án lesz, a részleteket rövidesen közlik.

Az MTA leköszönő elnöke, Lovász László tavaly év végén az Index TNT podcastjának vendége volt, az adást itt hallgathatja meg