Tibor
2 °C
8 °C

Meghekkelték a Fehér Ház biztonságos kommunikációjáért felelős ügynökséget

GettyImages-1086449736
2020.02.21. 14:32

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma megerősítette, hogy a Védelmi Információs Rendszerek Ügynöksége (a DISA-t) által felügyelt számítógépes rendszereket meghekkelték, és ezzel 200 ezer ember személyes adatai kerültek a kiberbűnözők kezére. 

A DISA egyike a kevésbé ismert amerikai kormányügynökségeknek. Gyakorlatilag a hadsereg, illetve a Fehér Ház biztonságos kommunikációjának biztosítása a feladata. A DISA őrködik az amerikai kormánykommunikáció kiberbiztonsága felett, és például háborús övezetekben ők építik ki a kommunikációs rendszereket.

Az eltulajdonított adatok neveket és taj-számokat tartalmaztak. Bár a DISA-nál csak 8000 katona, illetve civil dolgozik, kapcsolataik átszövik a teljes amerikai kormányzati és védelmi irányítást, így rengeteg ember adatait kezelik. 

A védelmi minisztérium szóvivője nem árulta el, hogy vajon tudják-e, hogy ki tehető felelőssé a támadásért. Azt azonban elárulta, hogy az amerikai védelmi rendszerek folyamatosan támadás alatt vannak. A DISA megkezdte az érintettek figyelmeztetését, arra azonban nincs bizonyítékuk, hogy a megszerzett adatokkal már visszaéltek-e.

Az adatszivárgás 2019 nyarán kezdődött, de az érintettek csak ebben a hónapban kezdtek leveleket kapni. Egyikük, Andy Piazza, veterán katona és kiberfenyegetettség-szakértő is kapott ilyen levelet, amit ki is tett a Twitterre:

 (BBC)

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)