A tévében próbálhat újra barkácsrakétát építeni a laposföldes Őrült Mike

2020.02.21. 15:48

Mike Hughes, alias Mad Mike régi visszatérő ismerőse a laposföldes kattantak csodálatos világa iránt érdeklődő keveseknek. Ő az a barkácsűrhajós, aki már többször megpróbált felrepülni saját készítésű, gőzhajtású rakétájával a magasba, hogy végre a saját szemével láthassa - és persze a világ elé tárhassa -, hogy a földgolyó lapos.

Eddig sajnos nem sikerült a bizonyító erejű űrutazás (vélhetően ezért van Mike még közöttünk), de a Science Channel most látott annyi fantáziát Hughes-ban, hogy egy valóságshow-t építettek köré Homemade Astronauts címmel. A sorozat olyan amatőr csapatokat kísér majd végig, akik saját erejükből és saját pénzükből próbálnak az űrbe emelkedni.

A beharangozó szerint rögtön szombaton, a premier részben tanúi lehetünk, ahogy Hughes társával, Waldo Stakesszel megpróbál 5000 láb (1,5 kilométer) magasságba emelkedni a saját rakétáján. Jó, ez még nagyon nem az űr, de nem lehet mindent már az első részben ellőni.

A műsorban három csapat fog versengeni azért, hogy elérjék a világűr határának számító, 100 km magasságban lévő Kármán-vonalat (amit a magyar Kármán Tódorról neveztek el).

A másik versenyző Ky Michaelson, akinek a világon először sikerült amatőrként egy rakétát a világűrbe röpítenie (tényleg). 2004-ben a rakétája 116 km magasra emelkedett, bár ember nem ült benne. A harmadik szereplő Cameron Smith lesz, aki amatőrként épít szkafandert, amit egy hőlégballonban fog saját magán tesztelni. A ballon a 18-19 kilométer magasságban lévő Armstrong-vonalig fog emelkedni. Ennél a magasságnál olyan kicsi a légnyomás, hogy a vér felforr az ember ereiben, hacsak nem visel nyomáskiegyenlítő ruhát.

(Space.com)  • Bérelnék
  • Bankszámla