Ida
6 °C
9 °C

A klímakatasztrófával kapcsolatos Twitter üzenetek negyedét robotok írják

GettyImages-1185691690
2020.02.21. 18:09 Módosítva: 2020.02.21. 18:11

A közösségi médiában rengeteg automatizált bot működik, például a klímakatasztrófával kapcsolatos Twitter üzenetek csaknem negyedét robotok állítják elő - erre a következtetésre jutott egy amerikai egyetem tanulmánya.

A Guardian cikke szerint a Brown Egyetem kutatása ráadásul azt is megállapította, hogy az ilyen 

automatizált tweetek döntő többsége a klímaváltozást tagadó álláspontot erősíti.

A kutatás szerint ezt különösen jól meg lehetett figyelni például akkor, amikor Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Ekkor ugyanis a botok által létrehozott üzenetek nemcsak, hogy ünnepelték a döntést, hanem álhíreket, téves információkat kezdtek terjeszteni a klímaváltozásról, és többnyire tagadták a folyamat súlyosságát. 

Ugyanakkor a klímakatasztrófa elleni harcot támogató tweetek mindössze öt százalékát írták robotok. A kutatók szerint 

a botoknak emiatt jelentős hatásuk van a közbeszédre, jelentősen felerősítik a klímaváltozást tagadó álláspontot.

Egy átlagos napon a klímakrízissel kapcsolatos tweetek 25 százalékát hozták létre botok, de vannak olyan topikok, ahol még magasabb az ilyen automatizált üzenetek aránya. Az áltudományos témáknál például a tweetek 38, az Exxon olajvállalattal kapcsolatosan pedig az üzenetek 28 százalékát bot állította elő. 

A kutatók 6,5 millió tweetet vizsgáltak meg a Trump bejelentését megelőző, és az azt követő napokból, majd az Indiana Egyetem által kifejlesztett Botometert használva állapították meg, hogy ezek közül melyeket posztolhatták robotok.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.