A klímakatasztrófával kapcsolatos Twitter üzenetek negyedét robotok írják

GettyImages-1185691690
2020.02.21. 18:09 Módosítva: 2020.02.21. 18:11

A közösségi médiában rengeteg automatizált bot működik, például a klímakatasztrófával kapcsolatos Twitter üzenetek csaknem negyedét robotok állítják elő - erre a következtetésre jutott egy amerikai egyetem tanulmánya.

A Guardian cikke szerint a Brown Egyetem kutatása ráadásul azt is megállapította, hogy az ilyen 

automatizált tweetek döntő többsége a klímaváltozást tagadó álláspontot erősíti.

A kutatás szerint ezt különösen jól meg lehetett figyelni például akkor, amikor Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Ekkor ugyanis a botok által létrehozott üzenetek nemcsak, hogy ünnepelték a döntést, hanem álhíreket, téves információkat kezdtek terjeszteni a klímaváltozásról, és többnyire tagadták a folyamat súlyosságát. 

Ugyanakkor a klímakatasztrófa elleni harcot támogató tweetek mindössze öt százalékát írták robotok. A kutatók szerint 

a botoknak emiatt jelentős hatásuk van a közbeszédre, jelentősen felerősítik a klímaváltozást tagadó álláspontot.

Egy átlagos napon a klímakrízissel kapcsolatos tweetek 25 százalékát hozták létre botok, de vannak olyan topikok, ahol még magasabb az ilyen automatizált üzenetek aránya. Az áltudományos témáknál például a tweetek 38, az Exxon olajvállalattal kapcsolatosan pedig az üzenetek 28 százalékát bot állította elő. 

A kutatók 6,5 millió tweetet vizsgáltak meg a Trump bejelentését megelőző, és az azt követő napokból, majd az Indiana Egyetem által kifejlesztett Botometert használva állapították meg, hogy ezek közül melyeket posztolhatták robotok.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM