Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Új holdja van a Földnek

2020.02.27. 08:51 Módosítva: 2020.02.29. 22:16

Új Föld körüli pályán keringő égitestet fedeztek fel a csillagászok, az apró objektum ideiglenes holdként tartózkodik a bolygónk gravitációs vonzásában – írja a New Scientist.

Az arizonai Catalina Sky Survey nevű égboltfelmérési program kutatói február 19-én észleltek egy égen áthaladó halvány objektumot. A következő napokban hat további obszervatóriumban is megfigyelték a 2020 CD3 jelölést kapott objektumot, és a keringési pályáját is kiszámolták. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy

már három éve a Föld körül kering.

Az új holdunk 1,9 és 3,5 méter közötti átmérőjű, azaz durván autó méretű. Állandó Holdunknál távolabb, ovális pályán kering a Föld körül, és nagyjából 47 naponta kerüli meg egyszer. A felfedezést közzétevő Minor Planet Center szerint nem találtak kapcsolatot ismert mesterséges objektumok és a 2020 CD3 között, ami arra utal, hogy egy épp erre járó aszteroida ragadhatott bele a Föld gravitációs vonzásába.

A 2020 CD3 csak ideiglenesen csapódott hozzánk, a pályája nem stabil, így előbb-utóbb el kell búcsúznunk tőle. Folyamatosan távolodik a Földtől, előreláthatólag áprilisban fog tudni elszakadni bolygónk gravitációs öleléséből – bár vannak ettől eltérő eredményre jutó szimulációk is, így további vizsgálatokra van szükség az objektum sorsának pontos előrejelzésére, illetve annak igazolására is, hogy valóban természetes égitestről van szó, nem valamilyen űrszemétről.

A Catalina Sky Survey lengyel csillagásza, Kacper Wierzchos egy rövid videót is megosztott Twitteren az ideiglenes holdunk mozgásáról:

Ez eddig mindössze a második olyan aszteroida, amelyről tudjuk, hogy ideiglenesen a Föld holdjának szegődött. Az első a 2006 RH120 jelű volt, amely 2006 szeptembere és 2007 júniusa között tartott a bolygónkkal, mielőtt továbbállt.