Paszkál
10 °C
15 °C

Felrobbant az újabb Starship kísérleti prototípusa Texasban

2020.02.29. 20:17 Módosítva: 2020.02.29. 21:35

Felrobbant a Starship amerikai bolygóközi űrhajó újabb kísérleti prototípusa szombatra virradóra a texasi Boca Chica melletti űrközpontban – írja az MTI.

A robbanás akkor történt, amikor töltötték fel kriogén üzemanyaggal (cseppfolyós nitrogénnel) az űrhajó tartályait. Az első robbanás következtében az űrhajó megemelkedett, majd a deformálódott hajótest a földnek csapódott és felrobbant.

Tavaly novemberben is felrobbant a Starship korábbi, MK1 kódjelű prototípusa. A NASA szerint a szombat virradóra balesetet szenvedett űrhajó összeszerelésénél olyan változtatásokat eszközöltek, amelyek megakadályozzák az újabb balesetet. Az SN1 kódjelű prototípussal a közeljövőben kellett volna végrehajtani tesztrepülést.

Youtube videó placeholder
https://www.youtube.com/watch?v=sYeVnGL7fgw

Elon Musk, a SpaceX alapítója többször hangsúlyozta, hogy azért alapította 2002-ben a vállalatát, hogy hozzásegítse az emberiséget a Mars benépesítéséhez. Ezért határozta el a száz fő szállítására alkalmas Starship megépítését. 

Musk tavaly szeptemberi bemutatója alkalmával azt mondta, hogy az űrhajó a Naprendszer más helyszíneire, így a Holdra is eljuthat, és nem csak egyszer lehet majd használni. A vállalatalapító akkoriban fogadkozott, hogy a Starship várhatóan egy-két hónapon belül megteszi első útját, közel húsz kilométeres magasságba emelkedik, majd visszatér a Földre. A két baleset miatt azonban Musk terveit halasztani kell. 

A NASA legkorábban a 2030-as évek közepén tart megvalósíthatónak egy Mars-missziót.