Kevés a koronavírusteszt Amerikában, a gyógyszerfelügyelet lazít a szabályain

2020.02.29. 23:55

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezi, hogy olyan teszteket használjanak az egészségügyi intézmények a koronavírus kimutatására, amik a klinikai tesztek során hatékonynak bizonyultak ugyan, de még nem érkezett meg az FDA jóváhagyása, azaz nem ellenőriztek minden más kritériumot. Ide sorolhatóak azok a tesztek is, amik teljesen új technológiát alkalmaznak a vírus kimutatására. 

Az új rendeletet az után hozták meg, hogy rengeteg kritika érte az amerikai egészségügyi rendszert amiatt, hogy nincs elég teszt az országban annak ellenére, hogy az első vuhani esetek után gőzerővel neki kellett volna kezdeni a tesztek beszerzésének. 

Annak ellenére, hogy megjelentek az első esetek az országban, sőt már haláleset is bekövetkezett, mindössze 459 teszt elvégzéséről érkeztek hírek, míg például Kínában 5 különböző típusú teszt van forgalomban, és hetente 1,6 millió embert tesztelnek le. Dél-Koreában eddig 65 ezer embernél végezték el a tesztet. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államokban korábban olyan teszteket küldtek szét, ami hibás reagenst tartalmazott, ezért nem működött. 

Az FDA hangsúlyozta, hogy ez egy vészhelyzeti megoldás, a jövőben sem szeretnének engedni a szigorú ellenőrzési szabályaikon, és most is alaposan megvizsgálják a teszteket, de azok a gyártók, akiknél a klinikai hatékonyság bizonyítható, vagyis a teszt működik,  elláthatják tesztekkel az egészségügyi intézményeket.  A hatóság szerint csak így lehet biztosítani, hogy megfelelő mennyiségű teszt álljon rendelkezésre, hogy hatékonyan tudják szűrni a betegeket, és tehermentesítsék az egészségügyi ellátórendszert. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek