A gyárak leállása és a karantén miatt drámaian csökkent a légszennyezettség Kínában

2020.02.29. 20:19

Drámaian csökkent a légszennyezés mértéke Kínában a NASA legújabb műholdképei alapján. A felvételeken az látszik, hogy az ország bizonos részein a tavalyi év ugyanezen időszakával összehasonlítva mennyivel kevesebb a nitrogén-dioxid. 

A nitrogén-dioxid leginkább a gépjárművek és ipari létesítmények által kibocsátott környezetszennyező gáz, és a szakemeberek szerint jól látszott, hogy először Vuhan környékén kezdett csökkenni, majd az egész országban. 

Egy hónap alatt látványosan csökkent a légszennyezés mértéke.
Egy hónap alatt látványosan csökkent a légszennyezés mértéke.
Fotó: NASA

A légyszennyezés csökkenésének kezdete egybe esett a szállításra és közlekedésre és ipari tevékenységre bevezetett korlátozásokkal, és azzal, mikor több ezer ember került karanténba. 

Fei Liu, a Nasa Goddard űrrepülőközpontjának légiközlekedési kutatója elmondta, hog még sosem látott olyan eseményt, ami ilyen látványos változást okozott volna ilyen nagy területen. A nitrogén-dioxid csökkenése megfigyelhető volt a 2008-as gazdasági recesszió alatt is, de közel sem ilyen mértékben. A kutatásban figyelembe vették azt is, hogy a kínai holdújév miatt egyébként is csökken valamelyest a légszennyezés, de még ehhez képest is drámai a változás. 

A koronavírus miatt több város is szellemvárossá alakult, miután a tömeges koronavírusos megbetegedések miatt lezártak több várost. A vírus miatt már több mint 2900 ember halt meg, többségük Kínában, ahol nagyjából 80 ezer megbetegedést regisztráltak. A leállások nem csak Kína, de az egész világ gazdaságát veszélyeztetik.   • Hírek
  • Babaváró hitel