Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kétszer olyan hosszú a nyár Ausztráliában, mint az 1950-es években volt

2020.03.02. 08:56

Egy új tanulmány szerint Ausztráliában 31 nappal hosszabb lett a nyár, és 23 nappal rövidebb a tél. A kutatók szerint ennek a tendenciának a klímaváltozás az oka. 

A kutatáshoz a meteorológiai szolgálat 1999 és 2018 közti és az 1950-es és 60-as évek adatait vették alapul, így jött ki az az eredmény, miszerint ha az évszakok váltakozásában nem a csillagászati megközelítést veszik alapul, hanem az átlaghőmérsékletet, akkor a múlt század közepe óta a nyár átlagosan egy hónappal hosszabb, a tél pedig rövidebb lett. Ausztrália néhány pontján, például az Új-Dél-Walesben található Port Macquarie környékén az adatok szerint átlagosan hét héttel hosszabb a nyár, mint az 1950-es években. 

Richie Merzian, a kutatás vezetője hozzátette, hogy ha az elmúlt öt év adatait külön vizsgáljuk, a helyzet még rosszabb, ugyanis számításaik szerint a nyár kétszer olyan hosszú lett, mint a tél. 

Azok az átlaghőmérsékletek, amiket az 1950-es években szinte kizárólag csak a három hónapos nyári időszakban mértek, most november közepétől március közepéig mérhetőek, és ez sokkal veszélyesebbé teszi a nyarat – utaltak a kutatók a nyári bozóttüzekre, amik ezen a nyáron 33 ember és több millió állat halálát okozták, valamint hatalmas anyagi kárt okoztak.

Ez a nyár Ausztrália legforróbb és legszárazabb nyara volt, a kormány nemcsak amiatt kapott kritikákat, hogy nem sikerült időben megfékezni a lángokat, hanem azért is, mert nem áll ki határozottan a klímavédelem mellett. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.