Kínában lecsengőben van a járvány, mindenhol máshol még csak most jön a java - hétfői összefoglaló

GettyImages-1204802452
2020.03.02. 23:59
 • Egy hónapja nem látott szintre mérséklődött az új típusú koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma Kínában a hétfőre.  Dél-Koreából viszont szintén vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt.
 • A járványt elterjesztő koreai szekta vezetője bocsánatot kért.
 • A járvány egyre inkább elszabadul az Egyesült Államokban, és a vírus más sok más amerikai országban is jelen van. Az USA-ban ötre emelkedett a halálos áldozatok száma, mindannyian Washington államban haltak meg.

Kasza Tibi és Tibi atya taroltak a koronavírussal Facebookon

Az elmúlt hónapok népszerű témája a közösségi médiában természetesen a koronavírus volt. Megnéztük, hogy az olyan magyar nyelvű Facebook-bejegyzések között, amelyekben szerepelt a „koronavírus” kifejezés, melyek voltak a legnépszerűbbek, úgy értve a népszerűséget, hogy melyik kapott a legtöbb interakciót, beleértve a hozzászólást és a megosztást is. Kasza Tibor (1 061 861) egy klasszikus tuti megmondós poszttal vitte el az aranyérmet. 

 • A járvány a techcégeket sem kíméli. Sokaknak a kínai beszállítóik nem tudnak szállítani, a Samsung a ragállyal magyarázza, hogy a koreaiak miért nem veszik a Galaxy S20-at, az Amazonnak pedig már fertőzött alkalmazottja is van.
 • A MotoGP második, thaiföldi futamát is elhalasztották, de az ausztrál Forma-1 futamot elvileg megtartják.
 • A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a márciusra tervezett utánpótlás-világbajnokságok közül hat tornát is törölt a koronavírus terjedése miatt: az U18-as korosztályban a fiúknál a divízió II/A és B tallinni és szófiai, valamint a divízió III/A és B isztambuli és luxemburgi tornáját vette ki a versenynaptárból. Ugyanebben a korcsoportban a lányoknál a divízió I/B lengyelországi és a divízió II/A spanyolországi világbajnokságát törölték.
 • Újabb zenekar, ezúttal a kanadai Wolf Parade mondta le tavaszi, európai turnéját. A Bánkitó fesztiválra júliusban azért eljönnének.
31869257 0fd8aa8c4900caf109aa50b4b27e2299 x

A British Airways, a Lufthansa és a Ryanair több száz járatát törli a koronavírus miatt

Hétfőn három légitársaság, a British Airways, a Lufthansa és a Ryanair is közölte (egymástól függetlenül), hogy több száz járatot kénytelenek törölni a koronavírus terjedése miatt. A LOT lengyel légitársaság négy Budapest–Szöul járatát (március 3., március 10., március 17. és március 24.) törölte.

 • Magyarországon továbbra sincs igazolt koronavírusos beteg, de a rendőrség két, a koronavírushoz kapcsolódó csalásgyanús ügyben nyomoz.
 • Az országos tisztifőorvos hétfőn közölte, hogy aktualizálták a háziorvosoknak szóló eljárásrendet. A laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek a koronavírusra vonatkozóan, pozitív minta nem volt. A háziorvosok a mentőállomásokról igényelhetnek védőfelszereléseket.
 • Színkódolást vezetnek be Kínában a koronavírus-kockázat jelölésére az állampolgároknál. A rendszer később még a digitális diktatúra még magasabb szintre emelésében is rendkívül hasznos lehet.
 • Járványügyi szakértők az iráni koronavírus-járvány globális veszélyességét a vuhani gócponttal egyenértékűnek tartják.  Hétfőn elhunyt az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Khamenei tanácsadó testületének egyik tagja. Ő ezzel az első tagja az ország legfelsőbb vezetésének, aki a járvány áldozatául esett.
 • A brit miniszterelnök a sokasodó egyesült királyságbeli koronavírus-megbetegedések miatt összehívott kabinetértekezlet után azt mondta a sajtónak, hogy fel kell készülni arra, hogy a fertőzések terjedése még rosszabb irányt vesz. A legújabb jelentések szerint már 40 megbetegedést regisztráltak az Egyesült Királyságban.
 • OECD: A 2008-as válság óta nem látott gazdasági visszaesést hoz a koronavírus Ha elharapózik a járvány, akár 1,5 százalékra is csökkenhet a globális növekedés. A koronavírus megjelenése előtti becslés ennek a duplája volt.

Így lehet naprakész a koronavírusból

Ahány oldal, hírügynökség, Facebook-ismerős és minisztériumi haver tuti infókat szállító twitterje, annyi koronavírus-adat, ember legyen a talpán, aki rendet tud vágni ebben az adathalomban. Páran azért megpróbálták, közülük is kiemelkedik az amerikai Johns Hopkins kórház kezelésében működtetett weblap.

 • Jerome Adams, az Egyesült Államok tiszti főorvosa arra kéri az embereket, hogy hagyjak fel a szájmaszkok vásárlásával. Szerinte növelhetjük is a fertőződés kockázatát, ha nem egészségügyi dolgozóként viseljük a maszkot, emellett így nem jut a szakembereknek, akiknek igazán kéne.
 • További három olasz tartományban kerül sor zárt kapus élvonalbeli futballmérkőzésekre a hétvégén. A rendelet alapján Lombardiában, Venetóban, Emilia Romagnában, Savonában, Pesaróban és Ubinában szurkolók nélkül rendeznek meccseket. Piemont tartományban ugyanakkor - melynek Torino a székhelye - felfüggesztették a nézőtilalmat.


 • Tippek
 • Babaváró hitel