Vazul
10 °C
25 °C

Jégtörővel jutott el az ellátmány a sarkkutató expedícióhoz

csm Arktis.MOSAiC 2019-20 SteffenGraupner 5101 28c2af804d
2020.03.03. 16:07

Egy hétvége alatt két rekord is megdőlt minden idők legjelentősebb sarkkutató expedícióján, ami éppen az Északi-sarktól 150 kilométerre vizsgálja a klímaváltozást. 

A Dranyicin Kapitány nevű orosz jégtörő pénteken közelítette meg a Polarsternt, hogy ellátmányt és embereket vigyen az expedícióhoz. A  hétvégét az emberek és az ellátmány hómobilos és gyalogos átszállításával töltötték. 

A a Polarstern saját rekordot állított fel,156 kilométerre közelítette meg az Északi-sarkot, vagyis messzebb jutott, mint bármely hajó eddig az arktiszi télben aztán két nappal később a Dranyicin döntötte ezt meg, miután messzebb jutott saját erejéből, mint bármely más hajó eddig az évnek ilyen korai szakaszában. 

A 140 millió eurós (47,1 milliárd forint) expedíció kutatóhajóját ősszel egy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához fagyasztották oda, a jégen kutatótábort alakítottak ki. A hajó a jégtáblával egy éven át sodródik a Jeges-tengeren 2020 júniusáig, közben a sarkvidék belsejébe is eljuthat, ahova jégtörőhajók nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben. Miután megindul az olvadás, a Polarstern valahol Grönland és a Spitzbergák között kiszabadul a jég fogságából. Ezt követően indul a begyűjtött adatok értékelése, amiből eddig már 34,3 terabyte áll a kutatók rendelkezésére.

A kutatók elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

A Polarstern személyzetváltása komoly kihívást jelentett, mivel az Arktiszon ilyenkor szinte egész napos a sötétség és a tengeri jég ebben az időszakban a legvastagabb.  Miután a Dranyicin keresztültörte magát a befagyott tengeren és a Polarsterntől biztos távolságban, egy kilométernyire megállt, a legénység speciális fűtött tartályokban szállította át a friss gyümölcsöt és zöldséget az akár -58 Celsius-fokost is elérő hidegben.

A kutatóhajón tartózkodó nagyjából 100 ember az expedíció második, tízhetes szakaszában mintegy 8100 tojást, 1360 kilogramm burgonyát és 86 üveg Nutellát fogyasztott el.

A következő váltást és szállítást már repülőgéppel végzik, mivel március végére lesz elég fény, hogy a jégtáblán megoldják a leszállást.

Négy hétig tartott az expedícióval Esther Horváth, akivel mesélt az Indexnek a Polarstern mindennapjairól, és az életről az Északi-sarkon. 

Borítókép: A Dranyicin megközelíti a Polarstern hajót, hogy ellátmányt vigyenek az expedíció személyzetének. Fotó: Steffen Graupner / Alfred Wegener Kutatóintézet