Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

A kiberbűnözők is felkészültek az otthoni munkavégzésre

2020.03.05. 11:26

Az elmúlt hetekben a koronavírus terjedése miatt egyre több cég kéri a munkavállalóit arra, hogy aki olyan helyen járt, ahol elkaphatta a vírust, önkéntes házi karanténból dolgozzon egy ideig. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy a munkavállalók gyakran nem céges, hanem saját eszközökről dolgoznak, és nem feltétlenül figyelnek oda az adatok védelmére. 

Ezt pontosan tudják a kiberbűnözők is, ezért a Kaspersky összegyűjtött néhány megfontolandó tanácsot, amit a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is érdemes átnézni: 

  • A vállalati hálózathoz való hozzáféréshez célszerű VPN-t használniuk az alkalmazottaknak. 
  • Minden céges eszközt – ideértve a mobiltelefonokat és a laptopokat – megfelelő biztonsági szoftverrel kell védeni. Így oda kell figyelni a mobil készülékekre is, és például biztosítani, hogy lopás vagy elvesztésük esetén az adatok törölhetők legyenek, a személyes és a munkához kapcsolódó adatokat egyértelműen el lehessen különíteni, és adjanak ki korlátozásokat és utasításokat a telepíthető applikációkra vonatkozóan. 
  • Mindig használják az operációs rendszerek és az applikációk legfrissebb verzióit.
  • Egyértelműen szabályozzák a vállalati hálózatokhoz való hozzáféréssel rendelkező személyek jogosultságait.
  • Gondoskodjanak róla, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek a kéretlen, félrevezető üzenetekre adott válaszok kockázataival.