Rafael
19 °C
33 °C

A világhírű MIT egyetem nyit kutatási központot Magyarországon

2020.03.06. 05:09 Módosítva: 2020.03.06. 10:14

Európai képzési központot nyit a Debreceni Egyetemen a világ vezető mérnökképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Az MIT-n hét éve működik az a PhD hallgatókat célzó MIT Catalyst képzési program, amely piacképes egészségügyi kutatási projekteket igyekszik tető alá hozni.  A program iparági és kórházi/egyetemi mentorok bevonásával újszerű módon közelíti meg a fejlesztéseket, amelyeket a klinikai ellátás igényei vezérelnek. Talán ennek is köszönhető, hogy az MIT Catalyst piacképes projektjeinek aránya jelentősen meghaladja az MIT egyéb programjaiét és a hasonló orvosi-kutatási programok eredményeit. A program keretében 31 intézményben 88 kutatócsoport működik, közülük 16 már a projekt- vagy termék-fejlesztésig is eljutott, 5 startup indult el.

A program Európában 2020-ban kezdi meg működését. Európában az első fázisban 3 hub-ot hoznak létre: Madrid és Erlangen mellett Debrecen is a program teljes jogú európai képzési központja lesz. A Debreceni Egyetemnek ezzel fontos szerepe lesz az MIT Catalyst módszertanának európai meghonosításában és a gyakorlati, orvosi-klinikai szempontok érvényesítésében, hogy a kutatási programok valós klinikai igényeket elégítsenek ki.

A Massachusetts Institute of Technology a programhoz elnyerte az Európai Unió pénzügyi támogatását, és az unió szerveként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) finanszírozását. A programban ipari partnerként együttműködik a szintén bostoni székhelyű GE Healthcare üzletága is.

Az európai központok kialakításakor fontos szerepet játszottak korábbi személyes kapcsolatok is. Erlangenben például egy korábban az MIT-n kutató egyetemi oktató lesz a projektgazda. A debreceni képzési központ is a GE Healthcare támogatásával jön létre. A vállalati kapcsolatot erősítette, hogy Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke az egyetem oktatója, az intézményben működő Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) vezetője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint Palkovics László is többször tárgyalt az MIT–vel: 2019 szeptemberében fogadta az MIT Catalyst Program delegációját, majd tavaly novemberben tárgyalt William „Mo” Cowannel, a GE globális kormányzati ügyekért felelős elnökével. Az elnök jelezte, hogy a következő amerikai útja során szívesen látnák vendégül a minisztert a GE globális központjában. Palkovics László áprilisában az MIT és a GE központjába, Bostonba utazik, ahol egyeztet az egyetem és a vállalat vezetőivel, emellett szakmai előadásokat is tartanak.