Vilmos
21 °C
32 °C

Hogyan vizsgálják a fertőzöttek kontaktusait?

2020.03.09. 09:53

Amikor bebizonyosodik, hogy valakit megfertőzött az új koronavírus, a járványügyi hatóságok megkezdik az érintett szociális kapcsolati hálójának feltérképezését, és igyekeznek a vele szoros kontaktusba került személyeket még azelőtt izolálni, hogy ők másoknak is átadnák a fertőzést, és góc alakulna ki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-t tájékoztatta a kontaktuskutatás (vagy kontaktvizsgálat ) menetéről.

  1. A helyi kormányhivatal járványügyi illetékese részletesen kikérdezi a fertőzött személyt. El kell mondania, hogy hol járt az utóbbi időben, és kikkel került szoros közelségbe.
  2. Azokat a személyeket keresik, akik a tünetek megjelenése óta, illetve az azt megelőző két napban kapcsolatba kerültek a fertőző személlyel. Amennyiben az illető külföldön járt, vagy a kontaktszemély külföldre távozott, felveszik a kapcsolatot a külföldi társhatóságokkal.
  3. A kontaktszemélyekkel kapcsolatos intézkedések sorrendjét azok veszélyeztetettségének mértéke alapján határozzák meg. Először a magas veszélyeztetettségű személyeket kutatják föl és izolálják. Ők azok, akik sokáig voltak az érintett közelében, és a legintimebb kapcsolatba kerültek vele (jellemzően családtagok, partnerek). Nagy veszélyben van az is, akire a fertőzött ráköhögött, rátüsszentett.
  4. Alacsony kockázatúnak minősül az a személy, aki egy légtérben, de 2 méteren kívül tartózkodott együtt az illetővel, vagy 15 percnél rövidebb ideig voltak együtt, illetve azok, akik a tünetmentes fertőzöttel találkoztak.
  5. Magas veszélyeztetettségűek azok az egészségügyi dolgozók, akik védőfelszerelés nélkül látták el a fertőzöttet.
  6. Magas kockázatú személyek azok is, akik a fertőzöttől két ülésnél közelebb utaztak a vonaton, repülőn, buszon.
  7. Az alacsony kockázatú személyek nem feltétlenül kerülnek karanténba (illetve járványügyi megfigyelés alá). Őket tájékoztatják a teendőkről. Ugyanakkor az ő esetükben is előfordulhat, hogy izolálják őket, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelenthetnek a közelükben élők egészségére.