Zoltán
21 °C
36 °C

Óriási Lassa-láz járvány van készülőben

2020.03.09. 10:17

Nigériában nagyon aggasztó lett a helyzet a koronavírus megjelenésével, mert egyszerre több járvánnyal kell megküzdeniük, és nem biztos, hogy kordában tudják tartani a kórokozókat. Az afrikai országban éppen a Lassa-láz járványa tombol, és ez ugyanúgy a vérzéses láz kategóriába esik, mint az Ebola és a Marburg-láz.

Alig öt hete tombol a járvány Nigériában, amelyben máris 774 ember betegedett meg és 132-en meghaltak. 

A világ eddigi legnagyobb Lassa-járványa alakulhat ki

Az első nagyobb járvány 2015-ben volt, akkor még csak 64-en kapták el a Lassa-lázat, és a trendek alapján az esetek száma exponenciálisan nő. Eddig tavaly volt a legrosszabb a helyzet, amikor 810 megbetegedést regisztráltak és 167-en haltak meg a vírus miatt, és ezt máris megközelítette az idei esetek száma. Mivel a nigériai közegészségügynek most már a koronavírussal is meg kell küzdenie, nagy a veszélye annak, hogy 2020-ban rekord számú Lassa-vírusos eset lesz.  

Könnyen terjed

A Lassa-láz vírusát elsősorban egerek és patkányok terjesztik, de nem kell közvetlenül az állatokkal érintkezni, bőven elég, ha a vizeletükkel vagy az ürülékükkel szennyezett élelmiszerrel vagy tárggyal érintkezik az ember. Viszonylag könnyű továbbadni a vírust, ehhez a fertőzött ember testnedveinek és a szerveinek érintése is elég. Igencsak megnehezíti a betegek azonosítását és elkülönítését, hogy a tünetek 7-21 nappal a fertőzés után jelennek meg, és a legsúlyosabb, feltűnő tünetek csak a fertőzöttek 20 százalékánál fordulnak elő.

Nevét onnan kapta, hogy 1969-ben a nigériai Lassa városban azonosították a vírust. Vakcina nincs ellene, Nyugat-Afrikában évente 300-500 ezren fertőződnek meg, és körülbelül ötezer ember halálát okozza.

(QZ)