Adatok bizonyítják, hogy szükséges a két hét karantén

2020-03-02T164532Z 415912437 RC2SBF9ZC5LL RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.10. 15:02

A koronavírus járványát sok pontatlan és abszolút téves információ lengi körül, de a járványban érintett betegekről egyre több megbízható információ kerül nyilvánosságra, valamint a szakértő kutatók kezei közé.

Az Egyesült Államok neves orvostudományi egyeteme, a Johns Hopkins kutatói a kínai Hupej tartományon kívül, február 24 előtt történt 181 koronavírusos eset körülményeit elemezték. Az események láncolatát nézték meg alaposan, hogy a páciensek mikor érintkezhettek a COVID-19 vírussal, ehhez képest mikor jelentek meg a tüneteik, hányadik napon jelentkezett láz, és a hatóságok mikor észlelték az adott megbetegedést.

Inkubációs idő: 5,1 nap

Ennyi idő telik el úgy, hogy a fertőzött személy érintkezett a kórokozóval, de még nem mutat semmilyen tünetet. Ez általában a fertőző periódus előtt van, kisebb az esélye annak, hogy az illető továbbadja a betegséget másnak, ám ennek az eshetőségét sem lehet teljesen kizárni.

Nem tudjuk, hogy mennyire fertőző a koronavírus, amikor még nem jelennek meg a páciens tünetei, néhány beszámoló alapján vannak, akik teljesen tünetmentesen adták át a vírust másnak.

A tudósok ezért kötik össze a fertőzést a tünetek megjelenésével, mert nemcsak a COVID-19-re, hanem úgy általában a koronavírusokra igaz, hogy a köhögés és a tüsszentés jelentős mértékben növeli az átadás veszélyét.

A tünetek megjelenése: 11,5 nap

A páciensek nagyon kis része, mindössze 2,5 százalék mutat tüneteket 2,2 napon belül, a maradék 97,5 százaléknál a tünetek 11,5 napon belül jelentkeznek. Ez teszi indokolttá a COVID-19 esetében a két hetes karantént a fertőzésveszélyes területről érkező embereknél.

Még így sem lehet teljesen kizárni azt, hogy egyes emberekben két hét után jelentkezzenek a tünetek. Más kutatócsoportok olyan esetekkel is találkoztak, amikor az inkubációs periódus 19 és 24 napig tartott. A Johns Hopkins kutatói a saját adataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ez körülbelül a karanténba helyezett emberek 1 százalékára lehet igaz.

Ha 14 napra karanténba zárnak 10 ezer embert, akkor közülük valószínűleg 101-nél jelentkezhetnek tünetek a karantén elhagyása után. 

A tudósok természetesen folytatják a kutatómunkát, több ember adataival, hogy igazolni tudják, szükséges-e hosszabb inkubációs periódussal számolni, meg kell-e változtatni a karantén időtartamát.

(Science Alert)

(Borítókép: Chiara Zuddas és lánya, Bianca az olaszországi San Fiorano városában lévő otthonukban 2020. február 28-án. A város zár alá került a koronavírus miatt, a család otthonában tölti a karantén idejét. A képet Chaira férje, Marcio Toniolo készítette, a Reuters kiadásában.)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás