Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Minden idők legmelegebb januárján és februárján vagyunk túl az északi féltekén

2020.03.16. 20:38

Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei, globálisan nézve pedig a második legmelegebb februárját élte meg a világ 2020-ban. 

1880 óta készítenek feljegyezéseket, és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint  világszinten mind a decembertől februárig tartó időszak, mind az idei első két hónap a második legmelegebb periódusnak számítanak.

A kutatásból az is kiderült, hogy a Föld átlagos globális felszíni hőmérséklete 2020 februárjában 1,17 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát.

Az egyetlen ennél melegebb február 2016-ban volt, ekkor az El Nino éghajlati jelenség állt a melegedés hátterében. Az El Ninot "szokatlanul meleg óceáni hőmérsékletek" jellemeznek a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, és a globális hőmérséklet emelkedésének egyik felhajtóerejeként hat, olvasható a jelentésben az MTI beszámolója szerint. 

"Rekordmagas hőmérsékleteket mértek a decembertől februárig tartó időszakban Oroszország nyugati területének nagy részén és Európa, Kelet-Ázsia, Észak-Ausztrália egyes részein, valamint szerte az Atlanti-, Indiai-óceánon és a Csendes-óceán nyugati térségében" - állítják a kutatók.

Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal tudósai jelentésükben emellett kitértek arra is, hogy mindkét sarkvidéken az átlagos alá esett a tengeri jég kiterjedése. "Az elmúlt hónapban az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése 4 százalékkal esett az 1981-2010 közötti átlag alá, míg a Déli-sarkvidékié 6,5 százalékkal. Mindazonáltal ez volt a déli-sarkvidéki jégtakaró legnagyobb februári kiterjedése 2015 óta."