Béla
4 °C
15 °C

Robotokat kaptak belga idősotthonok

2020-03-16T140827Z 74128857 RC22LF9DHTPU RTRMADP 3 HEALTH-CORONA
2020.03.17. 14:23

Robotok segítségével tartják a kapcsolatot a külvilággal, családtagjaikkal a belgiumi idősotthonok lakói, miután az intézményekben látogatási tilalmat rendeltek el a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Az oostendei székhelyű Zorabots vállalat első körben 60 darab James robotot bocsát ingyen az intézmények rendelkezésére, és ez a szám akár több százra is nőhet a következő hetekben. A komornyikra emlékeztető, 1,2 méter magas robotok képesek navigálni a szobák között, és a Facebook Messenger alkalmazás révén videohívásokat biztosítanak az időseknek.

A belga kormány látogatási tilalmat rendelt el az idősotthonokban, hogy több más intézkedéssel, köztük a boltok nyitvatartási idejének korlátozásával és az iskolák bezárásával együtt megakadályozza a koronavírus-járvány továbbterjedését. Belgiumban eddig 1085 fertőzöttet és öt halálesetet regisztráltak.

„Azt mondtuk magunknak, hogy a következő hetekben úgysem adunk el semmit, a robotok itt állnak majd, akkor miért ne használjuk inkább valami jóra a készletünket” – mondta Tommy Deblieck, a Zorabots társ-vezérigazgatója. Nele Vandewiele, Oostende város vezetőségének tagja szerint a robotok nagy segítséget jelenthetnek azoknak az időseknek, akiknek hiányzik a kapcsolattartás a külvilággal és a családtagjaikkal. (MTI/Reuters)

(Borítókép: Yves Herman/Reuters)