Gizella
9 °C
15 °C

Meghekkelik a járványt a magyar programozók

2020.03.25. 14:06

Fejlesztőknek írt ki 48 órás hackathon versenyt a HWSW informatikai hírportál, hogy a szakértők a legjobb tudásuk szerint tudjanak segítséget nyújtani a koronavírus és a karantén által okozott válság kárainak enyhítésében. Ezzel a versennyel Magyarország az észtek által elindított nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik. 

A szigorúan online zajló Hack The Crisis Hungary versenyben április 3–5. között kell valamilyen informatikai megoldást leadni az alábbi négy kategória valamelyikében:

  • Ments életeket!
  • Ments meg közösségeket!
  • Ments meg vállalkozásokat!
  • Mentsd meg az oktatást!

A járvány hekkelésében már több mint egy tucat ország szakemberei vesznek részt, és a hazai eseményre már elindult a regisztráció.

Screen Shot 2020-03-25 at 14.10.48.png

Nyílt forráskódú válaszok

A mérnökök világszerte igyekeznek olyan válaszokat kitalálni az orvosok legégetőbb problémáira, a felszerelések hiányára, hogy a megoldásaik bárhol szabadon felhasználhatók és viszonylag könnyen reprodukálhatók legyenek. A bostoni MIT egyetem kutatói például olyan motorizált lélegeztetőgépet terveztek, amely nemcsak jól működik, de az amerikai szövetségi gyógyszerészeti hivatalhoz, az FDA-hoz is benyújtják egy gyors ellenőrzésre.

Szeretnék elkerülni, hogy a hobbisták által összerakott, ismeretlen minőségű és nem feltétlenül biztonságos eszközök terjedjenek el.

A projektnek egyébként évtizedes múltja van, egy korábbi tanulmányra épít, amit korábban nem valósítottak meg. Az eredeti lélegeztetőgépet úgy tervezték meg, hogy a fejlődő országok vidéki területein is alkalmazni tudják, ahol az orvosoknak nem igazán férnek hozzá ilyen eszközökhöz. Akkoriban úgy saccolták, hogy 100 dollárból összerakható a készülék, vagyis százszor olcsóbb, mint a kórházakban használt változatok.     

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!