Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ha maradnak korlátozások Vuhanban, az késleltetheti a járvány második hullámát

2020.03.26. 17:46 Módosítva: 2020.03.26. 17:49

Az új koronavírus-járvány kínai gócpontjában érvényes korlátozások meghosszabbítása késleltetheti a fertőzések második hullámát, figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban. Mivel az óvintézkedések nagyrészt sikeresnek bizonyultak, és a járvány epicentruma immár Európában van, a kínai hatóságok megkezdték a két hónapja vesztegzár alá vont Vuhanban érvényes korlátozások enyhítését.

A The Lancet Public Health című folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint azonban az óvintézkedések áprilisig való meghosszabbításával a fertőzés esetleges második hulláma későbbre tolódhat. Az egészségügyi rendszernek így több ideje lenne az újbóli felkészülésre és bővülésre, ami életeket menthet.

„Ha fokozatosan enyhítik a korlátozásokat, akkor az újabb tetőzés valószínűleg később következik be és enyhébb is lesz”

– mondta Kiesha Prem, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSHTM), specialistája, aki a tanulmány társvezetője volt.

A kutatók matematikai modellek segítségével nézték meg, hogy milyen következményei lennének az iskolák és munkahelyek bezárására vonatkozó intézkedések meghosszabbításának vagy enyhítésének a 11 milliós városban, írja az MTI.

Az eredmények azt sugallják, hogy a korlátozások mostani feloldásával augusztus végére lenne várható a fertőzések második hulláma, míg az intézkedések áprilisig való meghosszabbításával a dátum valószínűleg októberre tolódna.

A szárazföldi Kínában a fertőzöttek összesített száma – ami a helyi nyilvántartási irányelvek miatt nem tartalmazza a tünetmentes fertőzöttek számát – hétfő éjfélig 81 285-re nőtt, közülük több mint 74 ezren gyógyultak már meg. Még 3947 aktív eset van Kínában, a halálos áldozatok száma pedig 3287. Szerdán viszont csak 67 új esetet regisztráltak.

Kína március 28-i hatállyal lezárja a határait a külföldi állampolgárok előtt, már az érvényes vízummal és a tartózkodási engedéllyel rendelkezőket sem engedik be az országba, jelentette be a kínai külügyminisztérium csütörtökön. Az átmeneti intézkedést a koronavírus-járvány újbóli kitörését megelőzendőül hozták, az elmúlt napokban ugyanis már csak külföldről érkezőknél mutatták ki újonnan a fertőzés jelenlétét.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!