Pongrác
12 °C
23 °C

Ellopták a Playstation 5 és az Xbox Series X forráskódjait

2020.03.27. 13:19

Csütörtökön bejelentette az AMD, hogy még tavaly év végén ellopták a szellemi tulajdonát, arról viszont nem mondott sokat, hogy miről is van szó. Hamar kiderült, hogy a grafikus csipjeinek a forráskódja került ki a Github portálra. Persze azonnal leszedették azokat a digitális szerzőijogi törvényre, az amerikai DMCA-ra hivatkozva. A kódmegosztó szolgáltatásról egy "AMD-navi-GPU-HARDWARE-SOURCE" nevű projektet távolítottak el.

A forráskódok a Navi 10, Navi 21 és Arden GPU-khoz tartoznak, és állítólag információkat tartalmaznak a hamarosan megjelenő Microsoft Xbox Series X és a Sony Playstation 5 játékkonzolok grafikus gyorsítóinak hardveréről.

A kódot eltulajdonító támadó csöppet sem nevezhető jóindulatúnak, miután 100 millió dollárért árulta a programkódokat, és arra az esetre helyezte kilátásba azok nyilvánosságra hozatalát, ha senki sem jelentkezik vevőként. Az AMD-től egy védtelen szerverről szerezték meg a kódokat, ahol a hekker szerint titkosítás sem volt a fájlokon - ezt tudta meg tőle a TorrentFreak portál.

(TorrentFreak)