A kínai holdjáró már több mint 424 métert tett meg

yutu2
2020.04.01. 11:28

Kína Csang'o-4 kínai űrszondájának Jáde Nyúl-2 (Yutu-2) nevű holdjárója már 424,5 métert tett meg az égitest távoli oldalán. Útja közben tudományos kutatást végez az érintetlen területen. A holdjáró és a szonda is befejezte a 16. holdi napra kitűzött feladatait és alvó üzemmódra váltott a holdi éjszaka idejére, közölte az MTI a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutató központjára hivatkozva.

A Jáde Nyúl-2 keréknyomai a Hold túloldalán
A Jáde Nyúl-2 keréknyomai a Hold túloldalán
Fotó: CNSA

A 2018 decemberében útnak indított Csang'o-4 az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre 2019. január 3-án a Déli-sark-Aitken-medencének a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles kráterében. A landoló egységből kiguruló holdjáró, a Jáde Nyúl-2 a holdi nappalok idején végzi tudoményos feldferítő munkáját. A Holdon egy nap 14 földi napig tart, ugyanígy az éjszaka is, ezért a napenergia hiánya miatt a Csang'o-4 és a rover is alvó módba vált az éjszakák alatt.

A Jáde Nyúl-2 holdjáró már jóval túl jár eredetileg tervezett három hónapos működési idején és jelenleg már a leghosszabb ideje a Holdon dolgozó rover.Viszont ami a megtett távolságot illeti, nemigen lesz rekorder, a szovjet Lunohod-2 jó ideig verhetetlen marad: a távirányítású rover 39 kilométert tett meg 1973-ban.  • Hírek
  • Babaváró hitel