Szervác, Imola
12 °C
16 °C

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ősznél hamarabb nem lesz vakcina

D SOS20190328003
2020.04.02. 11:59

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon, közölte a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön az M1-en. Merkely Béla azt mondta, hogy a vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható, és azt először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kapják meg.

A fertőzés elleni leghatékonyabb védekezés a Semmelweis Ignác tanácsolta kézmosás, amelyre a CNN és a Google is felhívta a figyelmet

– hangsúlyozta az orvosi egyetem rektora, hozzátéve: fontos a távolságtartási szabályok betartása is.

Merkely Béla azt is elmondta, hogy Magyarországon továbbra is az influenza dominál, a jelenlegi felső légúti megbetegedések csupán öt százalékát okozza koronavírus. Kiemelte, hogy a kormány döntései hamar érkeztek és nagyon hatékonyak voltak, Magyarország emiatt komoly helyzeti előnybe került, és az egyik legjobban teljesítő ország a vírus fékezésében.

Néhány dél-európai és nyugat-európai országban súlyosabb problémák vannak, és szűkebbek a járvány leküzdésének lehetőségei.

A rektor ismertette, hogy a Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, analizálják a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen. Ez utóbbi azért fontos, mert ezek az adatok előrevetíthetik, milyen további lépésekre lesz szükség, vagy hogy mikor lehet engedni a szigorú távolságtartást eredményező szakpolitikai intézkedésekből.

Szerinte a népesség néhány százaléka már biztos átesett a fertőzésen, számuk jóval több lehet a kormányzati honlapon közölt adatoknál. (MTI)

(Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályának átadásán 2019. március 28-án. Mellette Merkely Béla, az egyetem rektora. Fotó: Soós Lajos/MTI)