Pongrác
11 °C
27 °C

Koronavírusos a bronxi állatkert tigrise

2020.04.05. 23:57

A New York-i bronxi állatkert négyéves maláj tigrise, Nadia elkapta a koronavírus-fertőzést. Ez az első eset, hogy tigris bizonyult fertőzöttnek. Korábban már kiderült, hogy macskákat viszonylag hatékonyan képes fertőzni a vírus.

Nadia elől, mögötte a testvére
Nadia elől, mögötte a testvére
Fotó: Bronx Zoo

Nadián kívül az állatkert több más nagymacskája (a nővére, Azul, két amúri tigris és három oroszlán) is koronavírusos tüneteket produkál: szárazon köhögnek. Viszont mindegyikőjük fel fog épülni, az állatkert reményei szerint.

Az állatkert közleményében azt írják, hogy azon túl, hogy valamelyest csökkent az étvágyuk, a nagymacskák jól vannak, élénkek, és a gondozóik viselkedésére is aktívan reagálnak.  Azt nem tudják, hogy kitől kaphatták el, de valószínűleg egy (egyelőre) tünetmentes ápolótól.

Az állatkertet még március közepén bezárták, az első tigrisen annak a hónapnak a végén jelentkeztek a betegség tünetei. Paul Calle, az intézmény főállatorvosa úgy véli, hogy a nagymacska az állatkert egyik fertőzött, de tünetmentes alkalmazottjától kapta el a vírust.

A szövetségi agrárminisztérium szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés emberről állatra is terjedhet, de a minisztérium a közleményében óva intette a már fertőzéssel diagnosztizáltakat attól, hogy kedvenc háziállataik közelében legyenek.

(CNN)