Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Európában először pécsi kutatók izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából

2020.04.08. 16:20

Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológiai munkacsoportjának szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából – tájékoztatta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője szerdán az MTI-t.

Jakab elmondta, hogy bár a vírus jelenlétét a székletben már több kutatócsoport is igazolta molekuláris módszerekkel, de a vírus izolálása Európában még senkinek nem sikerült előttük. Jakab Ferenc szerint a Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi szakemberek felfedezése egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában is, tette hozzá.

Ugyan továbbra is a cseppfertőzést tartják a vírus terjedésének legfontosabb módjának, ám a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével, hangsúlyozta Jakab.

A PTE kutatóinak korábban sikerült több mintából is izolálni a vírust, valamint meghatározni a teljes genetikai kódját, közvetlenül betegek torokváladékából. A professzor által vezetett kutatócsoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Jakab a felfedezés kapcsán nyilatkozott a PTE koronavírus-híradójának is, ahol elmondta, hogy jelenleg 260 különböző vegyületet, hatóanyagot vizsgálnak, melyik lehet hatásos a koronavírus elleni küzdelemben. „Ezeknek egy jelentős része már ismert, már a gyógyszertárak polcain levő gyógyszerekben levő hatóanyag, nagyobb részben pedig újonnan szintetizált hatóanyagok”, mondta el Jakab.

Kitért a BCG-oltáshoz fűzött reményekre is, amiben bíznak ugyan, de egyelőre nincs tudományos magyarázat arra, hogy a BCG-oltás valóban jelentene védelmet, vagy segítséget a koronavírus leküzdésében. Sőt, egy kutatási eredményt is idézett, amely cáfolja a BCG-oltás hatékonyságát a koronavírus kapcsán, hozzátéve, hogy további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy egyértelműen lássanak, bár személyes meglátása szerint a BCG-nek nem sok jelentősége van.