Meghalt John Conway matematikus, a szürreális számok és az Életjáték atyja

2020.04.12. 18:46

Szombaton belehalt a koronavírus szövődményeibe a 82 éves matematikus, John Horton Conway. Halálhírét egy kollégája jelentette be Twitteren. Conway a Princetoni Egyetem professor emeritusa volt, és a matematika több területén is kutatott, így 1981-ben a Royal Society tagjává választották.

Conway 1937-ben született Liverpoolban, és már gyerekkorában előtérbe került a matematika iránti rajongása. 11 évesen megkérdezték tőle, mi lesz, ha nagy lesz, amire rávágta, hogy matematikát akar tanulni a Cambridge-i egyetemen. Így is lett, 1959-ben végezte el az alapképzést az egyetemen, a doktorit '67-ben, és egészen '87-ig az egyetemen maradt.

3
Fotó: Numberphile / youtube

Ugyan a legtöbben az Életjáték atyjaként ismerhetik Conway nevét, de az Princetoni Egyetem szerint a matematikus a szürreális számokra volt a legbüszkébb. Ez a számrendszer a valós számok mellett magába foglalja a végtelen és az infinitezimális számokat is. Emellett többek között kidolgozott egy rendszert a nagy számok egyszerűbb leírására. 1987-ben megkapta az egyetem Neumann Jánosról elnevezett professzori pozícióját, amit 2013 óta emeritusként töltött be.

Képes Gábor író, a Neumann Társaság főmunkatársa egy Facebook bejegyzésben emlékezett meg Conwayről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport