Megfőzték a koronavírust, hogy kiderüljön, milyen hőmérsékleten lehet inaktiválni

2020.04.20. 10:03

Az Aix-Marseille Egyetem kutatói azt nézték meg, hogy milyen hőmérséklethez képes alkalmazkodni az új koronavírus. A tanulmány szerint a vírus hosszú ideig képes túlélni a magas hőmérsékletet is. 

vizsgálatsorán tulajdonképpen megfőzték a vírust. 56 fokon melegítették fél óráig, hatvan fokon egy órán keresztül, és 92 fokon, azaz a víz forráspontjához közeli hőmérsékleten melegítették 15 percig. 

A megfigyeléseik szerint a magas hőmérséklet jelentősen csökkentette ugyan a koronavírus hatékonyságát, de még mindig képes volt replikálódni, azaz képes fertőzni. 

Egyedül a 92 fokos, 15 perces melegítéssel inaktiválták teljesen a vírust. 

A vírus inaktiválására a leggyakoribb protokoll a 60 fokon, egy órán át tartó melegítés. Ezt javasolja az amerikai járványügyi központ is az olyan magas halálozási rátájú vírusok esetében, mint például az ebola. 

Ha szerte a világon a koronavírus esetében is ezt a protokollt használják, az nagyon veszélyes a laboratóriumi dolgozókra nézve.

A tanulmány szerint ugyanis ha nem túl hatékony a 60 fokon 60 percig protokoll, akkor maguk a kutatók is fertőzésveszélynek teszik ki magukat, például mikor a teszteket értékelik. A magasabb hőmérséklet viszont fragmentálja a vírus RNS-ét. A francia  kutatók ezért azt javasolják, hogy ne a hőmérsékleti protokollal, hanem vegyületekkel deaktiválják a laborokban a vírust, mert az jelenleg biztonságosabb lehet, és az elvégzett tesztek eredményét is kevésbé befolyásolja.   • Tippek
  • Babaváró hitel