Pál
-1 °C
5 °C

Irán állítólag katonai műholdat bocsátott fel

2020.04.22. 08:50 Módosítva: 2020.04.22. 09:08

Irán sikeresen pályára állított egy katonai műholdat, jelentette be szerdán az iráni Forradalmi Gárda. A közlés szerint a Núr (Fény) elnevezésű műholdat az ország középső régiójából lőtték fel, egy eddig ismeretlen, Kasszed típusú, iráni gyártmányú, kétfokozatú hordozórakéta segítségével, és 425 kilométeres magasságban állították Föld körüli pályára. A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség szerint a műholdat szerda reggel bocsátották fel, a Forradalmi Gárda megalakulásának 41. évfordulójának alkalmából.

Az IRIBNews iráni hírügynökség is hírt adott az eseményről és Instagramon közölt is egy fotót, amin az állítólag sikeres rakétastart látható:

A hír hitelességét kissé megkérdőzelezi, hogy a fenti montázson két különböző rakéta képe van összeszerkesztve, a gárda fotóján egy harmadik látható, míg az IRIBNews hírébe egy negyedik féle hordozóeszköz fotója van beillesztve, ami ráadásul elég fotosopgyanús kép is:

A hírt más, nem iráni források egyelőre nem is erősítették meg. Nyugati szakértők szerint az iszlám köztársaság katonai képességeire vonatkozó hivatalos bejelentések hitelessége legalábbis megkérdőjelezhető.

A Forradalmi Gárda híre és képe a fellövésről
A Forradalmi Gárda híre és képe a fellövésről
Fotó: sepahnews.com

Irán az elmúlt hónapokban többször próbálkozott műholdak fellövésével, ám ezek nem jártak sikerrel. Legutóbb februárban tettek kísérletet erre, ám a műhold akkor nem érte el a Föld körüli pályát. A Fiorradalmi Gárda későbbre ígért bővebb tájékoztatót a mostani, állítólag sikeres startról.

Nem olyan rakéták

Hétfőn a gárda haditengerészeti erőinek vezetője azt közölte, hogy az iszlám köztársaság 700 kilométeres hatótávolságú haditengerészeti rakétát fejlesztett ki.

Az iszlám köztársaság rakétaprogramja volt az egyik ok, amelyre hivatkozva az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, és visszaállította az ország elleni szankciókat. A megállapodás értelmében ugyanis Teherán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, amelyekkel nukleáris töltetet lehet célba juttatni. Irán váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban leszögezte: az iráni rezsim a műholdak felbocsátását a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó programjára használja fel. Hozzátette, hogy a műholdak felbocsátásakor alkalmazott technológiák lényegileg azonosak és felcserélhetők a nagy hatótávolságú rendszereknél, köztük az interkontinentális ballisztikus rakétáknál alkalmazottakkal. (MTI)