Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Győr méretű darab szakadt le a világ legnagyobb jéghegyéről

a68
2020.04.23. 14:33

Töredezni kezdett a világ legnagyobb jéghegye, az 5100 négyzetkilométeres antarktiszi A-68, csütörtökön leszakadt róla egy 175 négyzetkilométeres tábla – írja az MTI. Ez nagyjából Győr területének megfelelő méret. A tömb csütörtöki leszakadását az Európai Unió Sentinel-1 műholdjának felvétele bizonyította.

Mióta a jéghegy 2017 júliusában levált az Antarktiszról, a leghatalmasabb, szabadon úszó antarktiszi tömbnek számít. Jelenleg az Antarktiszi-félszigettől észak felé tart. Mivel viharosabb, melegebb vizekre ért, olyan áramlatok viszik, amelyek az Atlanti-óceán déli részére sodorják.

Folyamatosan csodálom, hogy egy ilyen vékony és törékeny dolog ennyi ideig fennmaradt a nyílt vízen. Az a gyanúm, hogy a feldarabolódás elkezdődött, de a maradék táblák még éveken át velünk maradnak

mondta a BBC-nek Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem professzora, aki az elszabadulástól kezdve követi az A-68 körüli eseményeket. Szerinte a friss letöréssel a gigászi tömb pusztulása kezdődött el.

Amikor az A-68 letört, területe majdnem hatezer négyzetkilométer volt, átlagos vastagsága 190 méter. Hónapokig úgy tűnt, megtapad a tengerfenéken, és nem sodródik messzebbre. Végül azonban megfordult, és észak felé kezdett haladni. A nemrég véget ért ausztrál nyár idején kiszabadult a Weddell-tenger jegének szorításából. 

A jéghegy jelenleg a Dél-Orkney-szigetcsoport környékén úszik Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek felé sodródik. A szabad vizeken egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve, várhatóan további tömbök szakadnak le róla.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.