Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Egy kutatás szerint a dohányzás csökkentheti a fertőzés kockázatát

2020.04.23. 18:33 Módosítva: 2020.04.23. 19:46

Egy francia kutatócsoport a nikotintapaszok koronavírus-fertőzött betegekre és egészségügyi dolgozókra gyakorolt hatását vizsgálná, miután egy kutatás korai eredményei alapján arra következtetnek, hogy a dohányosok kisebb eséllyel fertőződnek meg a vírussal, mint a nem dohányzók.

A párizsi Pitie-Salpetriere kórház tanulmánya azt feltételezi, hogy valamelyik dohányban található anyag – talán éppen a nikotin – csökkentheti a rendszeresen, napi szinten dohányzók megfertőződésének kockázatát, ők tehát kevésbé vannak kitéve a betegség veszélyeinek.

Az MTI híre szerint a párizsi Pasteur Intézet kutatói szerdán közölték, hogy több tanulmány is azt bizonyította, hogy nikotinnak védő hatása lehet a koronavírussal szemben. Ezzel magyarázható részben az, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek között nagyon kevés a dohányos.

A párizsi kórház kutatói 480 koronavírus-fertőzöttet kérdeztek ki, akik közül 350 embernek kórházba kellett feküdnie, míg a maradék, enyhébb tüneteket produkáló 130 főt hazaengedték. A kórházi kezelésre szorulók között – akiknek az átlagéletkora 65 év volt – 4,4 százalék volt rendszeres dohányos, míg az otthon lábadozók közül – akiknek az átlagéletkora 44 év – 5,3 százalék vallotta magát dohányosnak.

A kutatók arra jutottak: a fertőzöttek között a dohányosok száma jóval alacsonyabb volt, mint az általános népességben, ami a 44-54 éves korosztály esetében körülbelül 40 százalékot, a 65-75 éves korosztályban pedig 8,8 és 11,3 százalék közötti értéket jelent.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák: az eredmények ellenére nem szeretnék dohányzásra buzdítani a lakosságot, különösen, hogy a cigarettázás számos egészségügyi kockázattal jár, amelyek 50 százalékos eséllyel vezetnek halálhoz – csak Franciaországban kb. 75 ezer ember hal meg évente a dohányzás miatt. Bár a nikotin bizonyos fokú védelmet jelenthet a vírus ellen, azok a dohányosok, akik elkapják a betegséget, a dohányfüst tüdőkárosító hatása miatt gyakran súlyosabb tüneteket produkálnak, mint a nemdohányzók, figyelmeztetnek.

A tanulmányt értékelő neves francia neurobiokémikusJean-Pierre Changeux azt feltételezi, hogy a nikotin megakadályozhatja, hogy a vírus a test sejtjeibe jusson, valamint csökkentheti a test immunrendszerének túlzott reakcióját is.

A francia eredmények alátámasztják azt a kínai tanulmányt, amely szerint a vírussal fertőzött ezer emberből csak 12,6 százalék dohányzott, míg a dohányosok aránya az országban körülbelül 28 százalék. Franciaországban a koronavírussal kezelt 11 ezer beteg 8,5 százaléka dohányzott, míg az ország lakosai között ez az arány 25,4 százalék.

Egy korábbi kutatás azonban pont arra jutott, hogy a dohányosokra sokkal veszélyesebb lehet az új koronavírus-fertőzés. „A kutatások szerint dohányosoknál komolyabb a betegség lefolyása, mint a nem dohányzóknál” – jelentette ki nemrég Jason Sheltzer, a New York-i Cold Spring Harbor laboratórium munkatársa.

A dohányzás tüdőroncsoló hatásán túl a dohányzók ráadásul rutinszerűen nyúlnak cigarettázás közben az arcukhoz és a szájukhoz is, így növelik annak az esélyét, hogy a kezükről a légzőrendszerükbe jusson a fertőzés, ahogy ezt egy korábbi cikkünkben is levezettük.

(via Sky News, The Guardian, MTI, Travelo)