Mihály
2 °C
16 °C

37 nap alatt fejlesztett tömeggyártásra is alkalmas lélegeztetőgépet a NASA

2020.04.25. 09:47

A megszokottól eltérő fejlesztési feladatot hajtottak vége az amerikai Repülési és Űrhajózási Hivatalnál (NASA), ahol a mérnökök 37 nap alatt kifejlesztett egy, a tömeggyártásra is alkalmas lélegeztető gépet, olvasható a NASA hivatalos oldalán. „Mi általában űrrepülőket és nem orvosi eszközöket készítünk, de segíteni akarunk” – írják.

A szerkezetet New York egyik kórházában már ki is próbálták, gyártásának és alkalmazásának engedélyezése az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) már folyamatban van, írja az MTI.

A NASA által kifejlesztett lélegeztetőgép
A NASA által kifejlesztett lélegeztetőgép
Fotó: NASA / JPL-Caltech

Az űrhajózási szakemberek más védőfelszerelést is terveznek, például sisak-oxigénlégző rendszert. Ez egyébként nem újdonság a számukra, hiszen eredetileg nagy magasságú repülésekhez kifejlesztett magassági védőfelszerelésről van szó, de mint kiderült, a Covid-19 betegségben szenvedő, de enyhébb tünetekkel rendelkező betegek kezelésére is alkalmas.

A NASA mérnökei eddig mintegy 250 javaslatot terjesztettek elő arról, hogy a NASA hogyan segíthetné a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. „A NASA egyedülálló módon képes a koronavírusra adandó szövetségi válasz segítésére, figyelembe véve felszereltségét, szakemberállományát és eddigi szakmai tapasztalatait” – fogalmazott Jim Bridenstine, a NASA vezetője.